Efter semlan – glöm inte fastan
Gästkrönika
·
Publicerad 00:00, 21 feb 2023
I dag firas fettisdagen och konditorierna säljer semlor, semmelwraps, wienersemlor, minisemlor och smaksatta semlor som aldrig förr. Och fettisdagen, den varar än till påska – och ungefär då brukar konditorierna sluta med dem i sitt sortiment, för att börja baka dem igen runt nyår.
Själva semlan, som den ser ut i dag, härstammar från 1900-talets början, men har sitt ursprung i hetväggen, som skapades på 1700-talet. Vad många kanske vet, men som ofta går obemärkt förbi, är att fettisdagen inleder den fyrtio dagar långa fastan som leder fram till kristendomens kärna och kanske viktigaste högtid: påsken (med undantag för söndagar, som var fastefria).
Redan prenumerant?
Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓ Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓ E-tidningen fem dagar i veckan
✓ Digitala korsord