Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Det har aldrig varit viktigare att stå upp för samvetsfriheten

Samhällskrönika · Publicerad 00:00, 9 okt 2017

Jag får ofta höra att jag ska ”tagga ner” när det gäller frågan om abort och samvetsfrihet. Det är givetvis vad man kan förvänta sig av många människor i det svenska samhället, där vi i decennier matats med det skeva påståendet att ett ofött barn inte har något egenvärde utan endast är en del av kvinnans kropp fram till vecka 22 i graviditeten. Men jag får ibland också höra det från kristna systrar och bröder, vilket är ganska förvånande.

En trolig orsak till att även kristna tenderar att följa konsensus när det gäller abortfrågan och frågan om samvetsfrihet är ren rädsla. I dagens Sverige finns sannolikt ingenting som stigmatiserar en människa så mycket som ”fel” åsikt om abort. De båda barnmorskorna Elin Grimmark och Linda Steen har svartmålats och smutskastats inte bara av sensationslystna journalister i dags- och kvällspress utan också av politiker. De utmålas som kvinnofientliga mörkermänniskor med en dold agenda, och samvetet – som man i andra sammanhang gärna refererar till som något alltigenom positivt – fnyser man åt. Retoriken är iskall, full av hat och fördömanden, och syftar enbart till att misstänkliggöra de båda kvinnorna, och skrämma andra till tystnad.

Detta blir särskilt egendomligt vid en jämförelse med den generella retoriken vid exempelvis terrordåd och andra våldsdåd. Samma journalister och politiker, som utan att blinka fördömer två kvinnor som vill göra sitt arbete och hjälpa barn till världen, kan inte nog påpeka hur viktigt det är att inte döma våldtäktsmän, mördare eller ens terrorister. En man hugger ihjäl en ung kvinna på ett asylboende och rikspolischefen gråter i TV över hans öde. En terrorist mördar fem personer mitt i centrala Stockholm och kvällspressen publicerar känslosamma reportage om det fruktansvärda förtrycket i hans hemland. Bilar brinner dagligen och stundligen och politikerna pratar om att öppna fler fritidsgårdar. Allas lika värde är ledorden, och man får inte hata, inte döma. Såvida det inte handlar om två barnmorskor som lyssnar till samvetet. Då är det fritt fram för hatet.

Det kanske inte är så märkligt då, att även kristna viker sig och resignerar. För vem vill bli uthängd, förnedrad och smutskastad?

Men vi måste betvinga rädslan. Det har aldrig varit viktigare än nu att stå upp för samvetsfriheten, eftersom alltfler länder tillåter läkarassisterade självmord, med ett förfärligt resultat, inte minst i Europa. Den holländske psykiatern Boudewijn Chabot, som själv var med och drev igenom dödshjälpslagen i Holland, skrev nyligen i en artikel i tidningen NRC Handelsblad att dödshjälpen i Holland ”löpt amok” och att det pågår ”avrättningar” på psykiskt sjuka och dementa.

Trots detta förs diskussioner om att införa dödshjälp i Sverige. Och till och med rena floskelargument som ”rätten att bestämma över sitt liv” kan lätt nå fram till aningslösa människor som inte satt sig in i vad som sker i de länder som redan infört dödshjälp.

Om vi inte försvarar samvetsfriheten kan vi därför snart befinna oss i en värld där vårdpersonal inte bara tvingas döda ofödda människor utan även födda. Och vad händer då med människovärdet?

Om vi inte försvarar samvetsfriheten kan vi därför snart befinna oss i en värld där vårdpersonal inte bara tvingas döda ofödda människor utan även födda.

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka... måndag 1/6 06:50

Karlskronagudstjänster blev till stadsvandringar

Corona. I Karlskrona har en grupp bedjande och sjungande människor vandrat runt i staden på... söndag 31/5 18:00

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...