Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Borde inte särskilt vi som vill följa Jesus fokusera på annat än Star Wars?

Gästkrönika · Publicerad 11:34, 19 dec 2017

Jag tänkte skriva ”Så här i juletider”, men ”Så här iStar Wars-tider” kan nog vara lite mer passande eftersom de senaste Star Wars-filmerna, inklusive årets, har släppts kort före jul. Sedan tänker jag också låta denna krönika handla om Jesu kors i Star Wars. Ja, du läste rätt.

För det finns där, korset. I en av världshistoriens mest kända filmfenomen. Men du har kanske inte tänkt på det. Innan jag avslöjar var det finns med, i vilken av scenerna, så vill jag dock påpeka några saker om det här med att titta på Star Wars.

Är inte dessa filmer, egentligen, mest påkostat underhållningsvåld och ett fenomen som man därför borde undvika? Världen innehåller ju så mycket krig och elände, så borde inte särskilt vi som vill följa Jesus fokusera på annat än Star Wars?

Att världen innehåller för mycket våldshandlingar (ett enda krig är egentligen ett för mycket) är helt klart. Liksom att det finns några miljoner filmer, böcker, spel och annat som man lätt kan uppslukas av, alltså konsumera till överdrift. Nästan allt går att göra till överdrift.

Men jag vill hävda att det är fullt rimligt att som sökare eller troende ändå vilja ta del av nyheter och berättelser som inte marknadsförs som kristna. Dels för att Gud och hans skönhet finns på många ställen i själva tillvaron, som vissa ögonblick i helt ”vanliga” filmer och böcker. Dels därför att vi alla har viss nytta av att känna till vårt samhälle och dess stora berättelser för att förstå vår samtid och kunna leva i den.

Men även därför att många ”icke-kristna” berättelser också ger anledning för oss att berätta för sökare, och andra, om korset, om Jesus. Om Jesu kors.

När de första Star Wars-filmerna kom på 1970- och 80-talet så skiljde de sig rätt rejält från sin tids rymdrelaterade filmer, samtidigt som de hade lånat rätt flitigt från äldre rymdäventyr, som Blixt Gordon (Flash Gordon) och den tyska stumfilmen Metropolis, bägge från perioden mellan första och andra världskriget.

Det många biobesökare snart märkte, och uppskattade, när den allra första Star Wars-filmen kom 1977, var att nästan alla scener innehöll tecken på historia, att en hel del av prylarna och kläderna inte var nya och blänkande. Fram till dess hade rymdrelaterade filmer haft en plastig och nytillverkad look. Genom referenserna till det förgångna, i både bild och ord, blev filmen mer gripande, mer relevant.

I en av 1977-filmens första nyckelscener möter den unge hjälten Luke Skywalker (då bara en blivande hjälte) den gamle ökeneremiten (det är inspelat i Tunisien) ”Ben Kenobi” i hans asketiska bostad. Det ”slumpar sig” då så att Kenobi får tillfälle att överlämna Lukes faders ljussabel (lasersvärd) till Luke. Kenobi yttrar då orden:"I have something here for you. Your father wanted you to have this when you were old enough, but your uncle wouldn't allow it. He feared you might follow old Obi-Wan on some d*** fool idealistic crusade like your father did."

Ordet crusade, korståg, är väl inget ord som kristna använder varje dag, och inte helt positivt laddat är det. Men icke desto mindre fanns ordet inte före kristendomen; det uppstod faktiskt på grund av ett enda kors, Jesu kors.

Vanligtvis, i science fiction och annan rymdfilm, finns det få referenser till Gud, Jesus eller andra kristna inslag. Det är nog så att en del filmmakare har önskat ta bort den delen av tillvaron, kanske för att verka ”vetenskapliga” (som du kanske redan vet har dock några av världshistoriens största upptäckare inom vetenskapen varit kristna, och även Einstein verkar ha uppskattat Jesus).

Icke desto mindre undslipper sig även karaktärerna i rymdfilmer då och då ord som ”God!” eller, likt herr Kenobi, ”crusade”, alltså korståg.

Star Wars-filmerna innehåller i övrigt mest referenser (mer eller mindre diskreta) till asiatisk religion, filmernas jediriddare verkar mer hemmastadda i Japan och Kina än Mellanöstern. Men rätt sevärda är de. Än så länge dock mest den första, den som kom 1977. Eftersom Alec Guiness spelar Kenobi. Vilken talang!

Men jag vill hävda att det är fullt rimligt att som sökare eller troende ändå vilja ta del av nyheter och berättelser som inte marknadsförs som kristna. Dels för att Gud och hans skönhet finns på många ställen i själva tillvaron, som vissa ögonblick i helt ”vanliga” filmer och böcker.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...