Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Bibelkritiken höll på att förstöra min gudsrelation

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 3 feb 2017

– Anders, hur är läget, frågade prästen som var min själasörjare.

– Det är inte alls bra, svarade jag, och berättade i telefon vad som hänt.

Jag var ny student i Göteborg och läste första terminen på grundkurs i teologi. Fastän jag var uppvuxen i en miljö där man kämpade för Guds Ord och tog Bibeln på allvar började min tro skaka rejält när jag började läsa Bibelvetenskap.

Min lärare i Nya testamentet hade en rent inomvärldslig syn på Bibeln och inte nog med det. Han verkade vilja provocera sådana som hade den bibeltro han själv vuxit upp i, men brutit upp ifrån. Alltså kom undervisningen att handla mycket om problemen med att tro på vad Jesus sagt och gjort. Jag kan fortfarande se framför mig när han vid en gruppövning ville visa oss hur orimligt det var att ta evangelierna på orden.

Först käftade jag emot och ifrågasatte vad läraren sa.

Men ganska snart började tvivlet krypa in under huden och in i hjärtat. Ärligt talat skakades hela min värld och jag var i kris.

Vad gjorde prästen, min själasörjare, när jag berättat mitt problem?

– Jag kommer! sa han, och hoppade på första bästa tåg från Lund till Göteborg.

Han kom till mitt lilla studentrum och började försöka själavårda mig, men det hade gått långt, och han hade inte mycket att ta tag i.

– Men kan du säga Jesus?

Jag tvekade, men sa: Jesus…

– Ok, där kan vi börja, sa prästen, och där började ett rekonstruktionsarbete som faktiskt inte var ”färdigt” förrän jag sex–sju år senare upplevde Andens dop.

När jag sedan mer än tio år senare uppmanades att fortsätta doktorera i Nya testamentet (jag hade påbörjat forskarutbildning i Lund redan 1980 men lagt ner projektet) protesterade jag. Jag var inte intresserad eftersom jag upplevt det gift som finns i tvivlet. Att jag sedan doktorerat och blivit docent i det ämne som höll på att knäcka min tro är märkligt, men nu ser jag Guds plan i det.  

Är det då inte nyttigt med tvivel? Är det inte viktigt att problematisera Bibeln? Det är självklart viktigt att söka sanningen, och som forskare är jag överlåten åt att göra det. När jag skrev min avhandling såg jag att det faktiskt också är möjligt att lyckas med kritik mot bibelkritikens resultat. Med ny metod kunde jag visa att forskningen faktiskt hamnat snett när det gällde två brev i Nya testamentet.

Men det är inte poängen i det jag skriver nu. Poängen är att bibelsynsfrågorna inte är teoretiska utan kan gälla liv och död. Tvivel är enligt Guds Ord inte nyttigt, och att man ifrågasätter vad Jesus har sagt är inte att leka med.

Därför behövs kunniga och välutbildade teologer, som både kan försvara Guds Ord och själva kan gå djupt in i Ordet. Både tjänstegåvorna i församlingen, och doktorn vid den teologiska fakulteten.

De senaste veckornas Adam & Eva-debatt och en ny Jesusbok som kallar Jesus för en misslyckad profet visar att det behövs ett kvalificerat försvar för Guds Ord. Jag är glad att jag själv hittade tillbaka till Guds Ord, och tror en av våra viktigaste uppgifter i dag är att stå upp till dess försvar. Och det kan vi, utan att kompromissa med kallelsen att söka sanningen.

Poängen är att bibelsynsfrågorna inte är teoretiska utan kan gälla liv och död.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Pingstledare ska inspireras, utrustas och utmanas

Konferens. Den årliga konferensen Pingst Ledare är till för alla som i pingstförsamlingar runt om i Sverige... lördag 24/9 18:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier