Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Barnens bästa trumfar över de vuxnas drömmar

Gästkrönika · Publicerad 00:00, 15 dec 2017

Allt handlar inte om en människas sexuella läggning. Jag vet att man gärna vill sortera in frågor och åsikter i de fack där de har placerats tidigare, men ibland hör de inte hemma där. Ibland är den sexuella läggningen ganska ointressant.

Jag läste i tidningen om kändisparet som efter en lång kamp äntligen blev föräldrar. De båda männen strålade av lycka, och varje förälder förstår dem. Vi har varit där, vi vet hur djupt känslorna går.

Ungefär samtidigt fick jag veta att en femårig flicka som vi lärt känna nu har fått sitt permanenta hem, efter en uppväxt i misär. Två män blev hennes nya pappa och pappa, och allt det här fick mig att börja tänka på en varm sommarkväll i utkanten av Hässleholm.

Jag var tjugo år gammal och hade precis sagt upp mig från mitt första riktiga jobb för att gå bibelskola i en annan del av landet, och mina arbetskollegor uppmanade mig allvarligt att aldrig sluta tänka själv. ”Lova det, Jens. Sluta aldrig tänka kritiskt.” Jag lovade.

Femton år senare kan jag gärna erkänna många dumheter och misstag över åren, men det löftet har jag aldrig svikit. Jag tänker ständigt. Jag ifrågasätter allt. Det är min hobby under långa promenader till jobbet och det är min underhållning vid kaffemaskinen.

Så när jag nu ifrågasätter hur sunt det är att medvetet ge barn en uppväxt utan en kvinna i sitt liv, så är kritiken sprungen ur många timmars tankemöda. Jag har försökt förstå hur det kan vara en klok strategi att lyfta bort ett barn från sin naturliga miljö.

Jag hittar naturligtvis många praktiska och känslomässiga svar utifrån våra vuxna perspektiv, men om vi fokuserar på barnen blir det svårare. På vilket sätt är det bättre för ett barn att leva utan en kvinna i familjen?

Allt handlar inte om en människas sexuella läggning. När ett barn ska placeras i ett nytt hem är de vuxnas sexuella preferenser fullkomligt ointressanta. Över huvud taget är föräldrarna bara bifigurer i sammanhanget – huvudrollen spelas alltid av ett litet barn som behöver vår hjälp. Barnens bästa trumfar över de vuxnas drömmar. Våra önskemål får inte ens vara en faktor i sammanhanget, för vuxna har makten och vi sympatiserar alltid med dem vi är mest lika.

Den avgörande frågan är enkel. Att växa upp helt utan en kvinna i familjen – är det den bästa möjliga situationen för ett barn? Tänk på det en stund. Och tänk sedan på vilket budskap det i så fall sänder till alla kvinnor i vårt land.

Männen som adopterade dessa barn är säkert fina på alla sätt, och jag önskar dem all lycka i livet. Samtidigt minns jag ett femton år gammalt löfte, och det tvingar mig att ställa frågor som ingen annan ställer. "Tänk kritiskt. Ifrågasätt allt.” Det är vad jag har gjort i den här texten, och jag hoppas att respekten jag har för dessa män lyser igenom. Jag bryr mig inte om ifall de är hetero eller homo, för sådant gör oss inte ett uns bättre eller sämre.

Men ett barn förtjänar närhet till båda de kön som skapade henne. Handen på hjärtat – varför ger vi dem inte det? Är det för barnens skull som vi fattar dessa beslut, eller ger vi helt enkelt våra sympatier till dem vi är mest lika?

Att växa upp helt utan en kvinna i familjen – är det den bästa möjliga situationen för ett barn? Tänk på det en stund.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...