På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Är det bara ett storkrig i Europa som kan ändra på hur mediachefer prioriterar?

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 8 apr 2016

Mer än ett år innan Vladimir Putins militär öppet gick in i Georgien 2008 tog jag i en artikel upp betydelsen av att han infört den ryska rubeln och ryska pass i de två delar av Georgien som han indirekt kontrollerade. Dagen innan Georgienkriget utbröt skrev jag att den ryska generalstabens egen tidning ställt frågan om inte det bästa vore att de två utbrytarrepublikerna inlemmades i Ryssland …

Drygt två månader före Putin 2014 inledde sin invasion av Ukraina skrev jag rätt upprört om hur lite det rapporterats om Putins storstilade vision för de tidigare sovjetstaterna, en ny men denna gång ”eurasisk” union. Jag varnade i samma inlägg även för att Putin skulle bete sig omvälvande och fräckt under året. Än i dag, trots att det nu är mer än ett år sedan Putin sjösatte Eurasiska unionen (utan Ukraina), kan man i svenska medier bara sällan skymta unionen.

Efter Ukrainakrigets utbrott borde utrikesbevakningen fått mer resurser, åtminstone inom svenska folkets public service. Men de senaste veckornas viktiga men i stort sett inte rapporterade nyheter, gör att man måste fråga sig om det bara är ett storkrig i Europa som kan ändra på hur mediachefer prioriterar? Svenska ministrar och andra utsätts för lögnaktiga angrepp i ryska medier. SR lägger då ner sin ryska redaktion …

Hur kan vi, medan Europa (Ukraina, Bryssel) står i brand och folkmord pågår intill, bara åse hur public service-cheferna fortsätter att fokusera lika mycket (eller mer) på underhållning?!

Här följer ett axplock av de senaste veckornas i Sverige okända nyheter om det säkerhetspolitiska läget i Nordeuropa:

• Putin har åter i stor skala övat sina vassaste styrkor nära baltstaterna och Finland. Så pass nära Finland att man kunde se flygövningarna från finska sidan av gränsen. En bild från övningen, tagen på finsk sida, blev 23 mars stor nyhet i en av Finlands största tidningar.

• Den stridsvagnsarmé (ett enormt pansarförband) som krossade Pragvåren 1968 har återupprättats och ställs nu upp med splitternya stridsvagnar, liksom en rad andra förband, mot Västeuropa. Att USA från nästa år växlar upp i Europa från totalt två till tre brigader – det har däremot rapporterats i Sverige. Genom att de senaste månadernas ryska upprustning så sparsamt skildrats i svenska medier blir lägesbilden något skev.

• I norra Sveriges närområde har Kreml det senaste året sannolikt ökat antalet kärnvapen, enligt norska Barents Observer. Samtidigt verkar Ryssland på fullt allvar vilja placera ut många extremt radioaktiva batterier i Arktis, en fara både för miljön och ett lockande byte för terrorister. Flera norska medier rapporterar om en stor ökning av rysk ubåtsaktivitet i Norges närhet.

För övrigt: att IS-terrorist­erna fortfarande har eget territorium är deras viktigaste prestigevinst och skyltfönster. Visst finns det mycket som behöver göras i Europa för att stoppa jihadismen, men för att direkt minska den måste IS fråntas sitt territorium och därmed högkvarter, olja etcetera – varmed folkmordet också kan stoppas. Försvaret bidrar, på regeringens uppdrag, en smula till koalitionen mot IS, men borde få göra mer.

Hur kan vi, medan Europa (Ukraina, Bryssel) står i brand och folkmord pågår intill, bara åse hur public service-cheferna fortsätter att fokusera lika mycket (eller mer) på underhållning?!

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier