På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Älska Ryssland och Ukraina!

Samhällskrönika · Publicerad 00:01, 3 apr 2017

Häromdagen fanns i Svenska Dagbladet en besynnerlig text om svensk offentlig rädsla, skriven av en person som borde vara expert på området, Sverker Oredsson, professor em. i historia vid Lunds universitet och författare till böcker som ”Svensk rädsla”. Som vän av Ryssland finns det skäl att hålla med Oredsson om att ”beröringsskräck gentemot Ryssland” är illa. Men samtidigt finns det skäl att fundera på om vi lider av just det, plus vad Oredsson inte alls nämner om Kremls agerande.

Det förekommer efter 2015 sällan på förstasidorna, men i dagens Europa finns det dock ett oavslutat krig som fortsätter att skörda flera dödsoffer så gott som varje dag. Över tiotusen har dött, drygt två miljoner människor har tvingats bli flyktingar. Smaka på de siffrorna en stund. Detta krig inleddes med Kremls först förnekade invasion av Krimhalvön, som efter att ha genomförts erkändes och firades med medaljer, på vars baksidor startdatumet för operationen står präglat: den 20 februari 2014.

Sverker Oredsson nämner inte detta krig med ett enda ord. Inte heller Kremls krigande i Georgien eller hot av nutida ryska politiker, varav en del med hög militär grad, mot för oss högst närliggande länder som baltstaterna och Finland. I Oredssons historiesummering nämner han vare sig den mycket långa ockupationen av baltstaterna eller Stalins vinterkrig mot Finland 1939–40.

Vad gäller ubåtar sprider Oredsson tvivel om det svenska försvarets ärlighet och verkar inte känna till att flera ryska tv-dokumentärer och böcker släppts, av vilka det framgår att sovjetiska specialförband i fredstid opererade i främmande staters vatten utan dessa staters tillstånd. Ett exempel, ur den ryska dokumentärfilmen ”Diversanter”:

”Det måste sägas att vad gäller de sovjetiska undervattensdiversanterna så var de förstklassiga, de mest kompetenta specialisterna på undervattenskrig under kalla krigets period. Det var inte en gång utan tiotals gånger som de på territoriet av andra länder osanktionerat utförde skarpa uppdrag. Hur många gånger de for in på utländska staters territorium vet bara få.”

Att som Oredsson bortse från en rad krig och hot kan kanske kännas bra för stunden – men hjälper det på längre sikt?

Sedan måste jag ställa mig tveksam till Oredssons användning av ordet Ryssland. Jag skulle tro att rätt många svenskar är nyfikna på Ryssland och kan uppskatta rysk kultur men samtidigt kan vara högst kritiska till Putins/Kremls krigande i Ukraina och Syrien samt förhållandena för meningsutbyte inom Ryssland. Att med ”rysskräck" likställa tvivel och oro vad gäller Kremls agerande – det är ett sätt att debattera som inte sällan använts av Kreml.    

Det var en härlig skildring av Sankt Petersburg i onsdagens Världen idag. Låt oss alltid ta del av vad Ryssland är, både i Kreml och utanför. Låt oss umgås mer med båda ryssar och ukrainare. Låt oss älska både Ryssland och Ukraina!

Låt oss älska både Ryssland och Ukraina!

Kristna nordbor utvisades från Sibirien

Ryssland. Resan till kristna vänner i Sibirien slutade på ett chockartat sätt för tre kristna nordbor. Efter... lördag 15/5 09:00

Antisemitismen Göran Persson bekämpade har ätit sig in i (S)

Ledare För femtio år sedan låg medlemsantalet i Malmö judiska församling stabilt över tvåtusen personer.... lördag 15/5 00:10

300 på högskoleprov – max 8 i kyrkan

Ledare Förra lördagen, den 8 maj, skrev 35 000 personer högskoleprovet på 120 olika orter i landet. I... lördag 15/5 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier