Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Irena Sendler. Foto: Wikipedia

Aldrig har vi varit i sådant behov av förebilder som Irena Sendler

Samhällskrönika · Publicerad 15:07, 1 feb 2016

Det är tragiskt att behöva konstatera det: vår kontinent lider av den allra värsta sortens historisk minnesförlust.

Hur ska man annars förklara det nattsvart ironiska i att antisemitismen ökar kraftigt i Europa. Just här, av alla platser på jorden. Här, där den bara för en mansålder sedan släpptes lös med full kraft och visade sin destruktiva, demoniska potential. Sex miljoner mördade människor senare, hade man hoppats att kontinenten där tragedin utspelade sig skulle lärt sig vilket mörker antisemitismen är kapabel till. Och för evigt lärt sig att aldrig mer stoppa huvudet i sanden inför den.

I dag, mer än någonsin, behöver vi hjältar och förebilder. Vi behöver höra historierna om alla dem som utifrån tro på Gud och allas lika värde riskerade allt under Europas mörkaste timmar, för att bekämpa ondskan och rädda oskyldiga människoliv.

En av dessa hette Irena Sendler. Hon var en ung, polsk socialarbetare som tjänstgjorde i Warszawa under andra världskriget. Genom sin möjlighet att gå ut och in i stadens getto, tog hon som livsuppgift att smuggla judiska barn bort från det öde som hon visste väntade dem om de blev kvar. Gång på gång tvingades hon berätta för judiska föräldrar den omänskliga, outhärdliga sanningen att hon inte kunde rädda dem, men skulle göra ett försök att smuggla ut deras barn till frihet och framtid. Och efter hjärtskärande avsked smugglade hon ut deras barn, vart och ett med risk för sitt eget liv. Vissa i liksäckar tillsammans med en död kropp. Andra fastbundna på undersidan av sjukhusbårar. Ett spädbarn fick hon till och med ut ur gettot genom att muta en murare att lägga ner barnet i verktygslådan, och bära det ut i frihet.

Utanför gettot försåg hon barnen med falska identitetshandlingar och skydd i adoptivfamiljer eller kloster. Varje barns namn och uppgifter skrev hon ner på en lapp, i förhoppning om att kunna återförena dem med föräldrarna efter krigets slut. Lapparna lade hon i en glasburk som hon förvarade nedgrävd under ett äppelträd.

I krigets slutskede innehöll glasburken 2 500 lappar med namn på judiska barn – vart och ett räddade av ett team som leddes av en och samma kvinna.

I krigets slutskede arresterades Irena av Gestapo. Man torterade henne och bröt hennes armar och ben för att få henne att avslöja var hon gömt barnens uppgifter, så de kunde spåras upp och skickas till förintelselägren. Hon vägrade berätta, trots tortyren. Slutligen dömdes hon till döden, men undgick mirakulöst sin egen avrättning och överlevde kriget.

Irena Sendler dog den 12 maj 2008, 98 år gammal. Med tanke på Jesu ord, att "allt vad ni gjort för en av dessa mina minsta, det har ni gjort mot mig", anar jag att himlens alla högtidsfanor var hissade den dagen.

Aldrig har vi varit i sådant behov av förebilder som Irena Sendler. Människor som du och jag, som påminner oss om att en enda människas initiativ kan göra skillnad. Att trons, kärlekens och medmänsklighetens ljus kan lysa upp också det mest kompakta mörker, när vi vägrar att bli ondskans åskådare och i stället i Jesu namn överlåter oss till att bli dess aktiva bekämpare.

I krigets slutskede innehöll glasburken 2 500 lappar med namn på judiska barn – vart och ett räddade av en och samma kvinna.

De livlösa lemmarna var yttre tecken på en inre, djupare brustenhet.

Inför söndag Apg 4:5–12 Etthundratjugo längtande människor samlades för att be om helig Ande. Det var en osäker... torsdag 4/6 00:20

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50