Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Tron är större än intellektet

· Publicerad 00:00, 19 mar 2012

Först vill jag ta tillfället i akt och hälsa er välkomna till den här nystartade bloggen. Här kommer ni kunna följa allt som rör undertecknad med familj. Mitt liv som skribent och författare, mitt liv som tvåbarnspappa och mitt liv med Gud. 

Jag heter Marcus och fyller 40 i sommar. Det känns overkligt. Fast på flera sätt kan man säga att jag betydigt yngre. Jag blev nykter 2005 och det är också en sorts nystart i mitt liv. Tron på Gud har jag burit med mig länge, hela livet, men den har tagit fastare och tydligare from de senaste åren. En stark upplevelse var en förbön för min nuvarande fru och barnet vi väntade hösten 2008. Det var på Älvsjömässan utanför Stockholm där Svenska Kyrkan hade samlat sina medarbetare. Jag var helt oförberedd i kraften som drabbade mig den dagen. Det var en stark andlig upplevelse som sedan följdes av flera. Vi hade förlorat två för tidigt födda barn och när Milo föddes levande i febaruari 2009 förändrades mitt liv, ännu en gång, i grunden.

Jag bor med fru och barn i Stockholm. Vi flyttade hit hösten 2010. Det året bodde vi även i Rom några månader. Jag älskar Rom och Italien. Det är en grundläggande kärlek i mitt liv. Jag har skrivit och gett ut tolv böcker och medverkar regelbundet som skribent i olika tidningar. Jag älskar italiensk fotboll och mina favoritförfattare är Marcel Proust, Dan Andersson, Stephen King och Tomas Tranströmer.

Jag lyssnar helst på fin gammal goth, så kallad depprock och band som The Sisters Of Mercy och The Mission. I Sverige är jag sedan åttiotalet svårt Thåström-skadad.

Jag är född i Göteborg och bodde där till 2004 då jag mötte min Jonna och flyttade till Norrköping. Där trivdes vi riktigt bra under alla år.

Jag har precis avslutat boken Pojken som kom tillbaka från himlen av Kevin och Alex Malarkey (Livets Ords Förlag). Boken handlar om pojken Alex som är nära att dö (eller faktiskt dör några minuter) efter en trafikolycka. När han gradvis kommer tillbaka till världen har han häpnadsväckande saker att berätta, om himlen, Gud, Djävulen och änglar.

Det är en stark vittnesbörd. Det är Alexs pappa som skriver boken. Det Alex berättar är nytt också för hans pappa, trots att han är pastor. Han skriver på ett ställe, angående det övernaturliga och oerhörda i Alexs vittnesbörd : “ Jag har ingen telologisk kategori där det passar in. Det här är en verklighet som har invaderat våra liv.”

Jag älskar den där sista meningen. Den är inte enkel. Den är i själva verket rätt otäck. Något, även det goda, även Gud, kanske särskilt Gud, har “invaderat” deras liv.

Jag tyckte mycket om den här boken. Den är skriven som ett vittnesmål och är öppen mot det svåra att faktiskt ta in en del av vad Alex berättar.

Men som det står i boken: “Någonstans måste man välja, ska man tro på det Alex berättar eller inte.”

Där har vi kärnan i boken. Vi kan välja att tro eller att inte tro. Vi står inför det oerhörda och har ett val. Vi kan vila förnuftet och låta tron bära oss över tvivlets hav och sätta oss säkra på andra sidan där det övernaturliga existerar, eller också kan vi göra halt vid det där havet och förklara att allt vi vet och intellektuellt kan sammanfatta för oss själva, inte rymmer historier som Alexs. 

Tron är större än intellektet. Jag älskar det. Jag älskar mystiken. Gud gör under men vi har under så många år hängt upp tusen skynken av förnuft mellan oss och undren att vi missar dem när den drar förbi framför våra ögon.Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:20

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50
E-tidning
Senaste magasinen

Vad händer med djuren efter döden?

Mot väggen ”Vi som tror på Jesus som vår frälsare kommer ju till honom när vi dör eller vid Hans återkomst....

Joel Halldorf, 40 år

Jubilar. Joel Halldorf föddes in i en välkänd pingstfamilj, där han fått både vägledning och inspiration för...