Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ny rapport: Påislamisering pågår

· Publicerad 18:46, 29 jan 2009
En rapport från Försvarshögskolan (FHS) och Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) visar att det sker en ökande radikalisering bland muslimer i Malmöförorten Rosengård. SvD Brännpunkt: Kommuner måste hejda extremism.

Bland annat förekommer grupper av ultraradikala islamistiska medlemmar med hemvist i någon av de källarmoskéer (till skillnad från den officiella muslimska församlingen) som finns i området.
Dessa predikar isolering och agerar åsiktskontrollanter samt upprätthåller en stark hotkultur, där främst kvinnor trakasseras psykiskt och fysiskt.
Nyinflyttade familjer får besök hemma av företrädare för radikala grupper som talar om för dem vilka regler som gäller i Rosengård.
Förhållningsreglerna innebär bland annat att kvinnor som aldrig tidigare burit slöja nu tvingas till det, att flickor och pojkar inte får leka tillsammans och att patriarkala maktstrukturer cementeras.
Nyinflyttade familjer som aldrig varit speciellt religiösa eller traditionella uppger att de levde friare i hemlandet än i Rosengård.

Hur kommenterar då ledande muslimska företrädare rapporten? Istället för att vara självkritiska skyller man ifrån sig. På riksdagsledamoten Fredrick Federleys (C) blogg kan man läsa att i Aktuellts 21-sändning på onsdagskvällen beskyllde den muslimske debattören Muhammed Omar riksdagsledamoten och "sionisterna" för att vara problemet. Exakt samma argumentation som i Nazityskland. SVT har lagt upp ett eftersnacksklipp här där redaktionen diskuterar påhoppet. Nu meddelar Federley på sin blogg att han får ta till försiktighetsåtgärder. Bara det är en begränsning av demokratin. Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundsson kommenterar rapporten på sin blogg och jag håller med honom i hans bedömning att kommunala åtgärder inte är tillräckliga. Det stoppar knappast den ideologiska rörelse som står bakom, skriver han. Artikelförfattarna till rapporten ska föreslå andra åtgärder till stävja radikaliseringen, vilka jag ännu inte satt mig in i. Men ett nedslående faktum som rapporten presenterar är att antalet källarmoskéer med ett utpräglat våldsbejakande budskap uppskattas till mellan tre och fem i Malmö. En till tre stycken är lokaliserade i Rosengård. Vilsna ungdomar som inte har någonstans att vända sig, möter predikanter som predikar våld, hat och isolation. Denna faktor spelade förmodligen in på de två unga muslimska killar som nu sitter för det så kallade lägenhetsmordet på Kapellgatan i Malmö .
På den blogg som drivs av den ene killen anges den populäre muslimske predikanten Anas Khalifa som favoritlänk. Han har varit ämne för Sydsvenskans granskning av radikaliseringen i Rosengård, Extremister lockar vilsna tonåringar. Han predikar att det är förbjudet för muslimer att ha kristna och icke-muslimer nära vänner. "Du hatar honom för Allahs skull", säger Anas Khalifa bland annat. Det var också samma Anas Khalifa som medverkade i Oscar Hedins film om islamistiska martyrer, Det svider i hjärtat, som gick upp på biograferna år 2007. SvD:s Per Gudmundsson skrev om filmen efter en visning, Svenskarna som vill dö för islam .

I en moské i Helsingborg får man se den unge och karismatiske svenske predikanten Anas Khalifa hålla i en perverterad variant av kyrkans barntimmar. Han förklarar inför tindrande barnaögon att paradiset har hundra särskilda nivåer bara för dem som blir martyrer och offrar sitt liv i strid för sin religion. De närvarande föräldrarna nickar gillande.

Med facit i hand är det tragiskt att det har fått fortsätta så här. Jag hoppas att beslutsfattare ser bortom de kommunala åtgärdsglasögonen och engagerar de frivilliga krafterna som redan finns i Rosengård. Kyrkorna, inte minst. Till exempel har EFK-församlingen Thomaskyrkan haft en närvaro och engagemang i Rosengård sedan länge. De mer moderata muslimerna behöver också sätta ner foten.
Demokratiminister Nyamko Sabuni kommenterade rapporten bland annat så här: - Det finns ingen enkel eller allenarådande lösning på de problem som rapporten belyser. Det krävs att många åtgärder sätts in samtidigt, bland annat inom skolan, socialtjänsten och polisen, för att motverka radikalisering. Jag är ganska så säker på att kyrkorna mer än gärna hjälper ministern att ta sig an uppgiften. Hela rapporten Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö kan ni hitta här .

Islamister knyts till barnverksamheter

Samhälle. Misstänkta islamister med extrema åsikter kopplas till förskolor och familjedaghem. Det skriver Aftonbladet, som har gjort en kartläggning. –...

Fördjupa reformationens och väckelserörelsernas arv

Ledare Den kristna kyrkan är en båt som navigerar på ett stormigt hav. Det är då helt avgörande att veta vart man ska och hur man hittar rätt. Svensk...

Föreslår kannibalism för att rädda klimatet

Utspel. Att börja äta människokött kan vara ett sätt att rädda klimatet. Det menar Magnus Söderlund, professor på Handelshögskolan i Stockholm. Vissa tabun...
E-tidning