Du älskar sanning i hjärtat, lär mig då vishet i mitt innersta.
Psaltaren 51:8

Världen idag

Ibland tror jag att vi väntar för länge med att komma till Jesus med våra problem, han är verkligen läkaren, säger Maria Buska som blivit helad från både matallergi och cancer. Foto: Jonas Adolfsson

Matallergi och tumör försvann

Mycket svår matallergi och en tumör på äggstocken försvann när Gud rörde vid Maria Buska.– Jesus är helt underbar, utbrister Maria som i dag driver ett träningsföretag i Luleå.

· Publicerad 00:00, 19 aug 2013

Hon älskar att röra på sig och när hon möter Världen idag bär hon lediga träningskläder. Energin strålar om henne och det är svårt att föreställa sig Maria svag och sjuk.
Men en matallergi, som drabbade henne i mitten av 1990-talet, var nära att ta kål på henne.
– Jag var allergisk mot nästan allt, säger hon och räknar upp mjölkprodukter, vetemjöl, kryddor och frukt.
– Under två års tid åkte jag i väg varje morgon utan att äta frukost och sedan ingen lunch på hela dagen. Jag kunde inte äta när jag var bland folk, förklarar hon.
Först när Maria kom hem på eftermiddagen kunde hon äta middag. På menyn stod alltid kyckling och potatis – den enda rätt hon kunde äta under två års tid.
– Ändå fick jag alltid kramper, kräkningar och ont i magen efter middagen tills dess maten hade spjälkats, berättar hon.

Läkarna konstaterade att Maria hade extremt mycket allergier – i övrigt fanns inga fel på magen. På en gudstjänst hörde hon ett afrikanskt par säga: "Visst vet du att Gud också kan hela dig, inte bara andra". Orden berörde Maria och fick liv då hon en kväll läste Bibeln från Markus 11:23. Där talar Jesus om att tala till "bergen" så ska de flytta sig.
– Då bestämde jag mig för att be Gud om detta. Om han kunde flytta alla berg så kunde han också flytta alla allergier från min kropp. Så jag bad i Jesu namn. Jag kände inget speciellt, bara en frid, berättar Maria.

Nästa morgon sa hon till maken Lars att i dag tänkte hon äta frukost med fil och flingor. "Nej, du kan inte göra det", kom mannens förståndiga gensvar.
– Jo, jag har bett i natt och blivit helad, insisterade frun som den dagen åt både frukost, lunch och middag – helt utan smärta!
Nu ville Maria ta ut svängarna och hon sa åt Lars att i kväll skulle de minsann gå på restaurang.
– Vi hade ju inte varit på restaurang på flera år. Men den kvällen beställde jag kinamat och jag kunde äta utan att få några som helst obehag.

Vid ett tillfälle, någon vecka efter mirakelkvällen, kunde hon dock känna hur lite av smärtan återkom.
– Men då sa jag: "Nej, Jesus, jag är helad och jag tänker inte ta emot det här något mer". Och då vände det!
Det har gått 13 år sedan Maria blev av med matallergin och hon har sedan dess varit helt symptomfri. Men år 2002 drabbades Luleåkvinnan av en helt annan sjukdom, en tumör på äggstocken. Den växte och gjorde sig alltmer påmind.
– Jag kände den varje gång jag satte ned foten i marken, berättar Maria, som blev sjukskriven i väntan på operation.

Under denna tid bad man för Maria i hennes församling, Kors­kyrkan i Luleå. Och miraklet var på väg – det skulle inträffa vid en gudstjänst år 2003.
– Vi sjöng lovsång och där jag stod började jag be för mig själv: "Nä, nu får det vara nog, nu får du lämna mig sjukdom!". Jag märkte hur något plötsligt hände i min kropp, det var en känsla av värme eller välbehag. När jag reste mig för att gå därifrån så kände jag ingen smärta längre.

En tid efter händelsen var det dags för en sista röntgen före ingreppet.
– Då var tumören borta, säger Maria och skrattar lyckligt över det under hon fick vara med om.
Vid båda de helanden som Maria upplevt, hade hon kommit till en punkt där hon känt att nu fick det vara nog.
– Ibland kan man bli kompis med sina sjukdomar. Man måste då bestämma sig att, nä, Jesus tog den här sjukdomen på sig på korset, därför tänker jag inte bära den längre, menar Maria som är en aktiv kristen.

I den hemgrupp hon och Lars leder, har man fått be till Gud för vänner som behövt helande. Maria berättar hur de fått se både knän, fotleder och värkande nacke bli bra efter förbön.
– Ibland tror jag att vi väntar för länge med att komma till Jesus med de problem vi har. Han är verkligen läkaren som både vill och kan bota oss. 

Trovärdiga löften avgörande för långsiktigt förtroende i politiken

Ledare SCB:s stora partisympatiundersökning kom i veckan och visar på tapp för Sverigedemokraterna och... lördag 3/12 00:10

Frankrike på väg att föra in aborter i grundlagen

Abort. Frankrike har tagit steg mot att grundlagsskydda aborter i landet efter att ett lagförslag vann med... lördag 3/12 10:00

Svaren på de verkligt stora frågorna finns inte i naturvetenskapen

Ledare Sommaren 2021 dog Steven Weinberg, en av vår tids ledande naturvetare. Han var professor i fysik... fredag 2/12 00:10
E-tidning
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier