Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Ulriksbergskyrkan fortsätter satsa på hjälp till Ukraina

Efter krigsutbrottet bestämde sig Ulriksbergskyrkan i Växjö snabbt för att hjälpa drabbade ukrainare. Nyligen har en stor mängd vinterkläder lämnat Småland för att transporteras till Ukraina.

– Det är jättefint att se Kristi kropp i aktion, säger Joel Oredsson, en av pastorerna i församlingen.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 22 dec 2022

När Världen idag en lördag i december anländer till Ulriksbergskyrkan i Växjö pågår, trots att förmiddagen ännu är tidig, flera aktiviteter för fullt. Inne i kyrksalen övar sångare och musiker inför, de av många efterlängtade, julkonserterna som snart ska framföras.

Andra människor går fram och tillbaka med stora buntar av kläder som ser ut att vara väl lämpade för den kalla årstiden. Packade kartonger med grejer lastas in i en skåpbil som står parkerad utanför. Joel Oredsson, en av pastorerna, möter upp och berättar om sin församling som består av cirka 750 medlemmar och som regelbundet upplever glädjen i att få välkomna nya människor.

– Många av medlemmarna i vår församling är engagerade i arbetet med att hjälpa Ukraina. Det är jättefint att se Kristi kropp i aktion, säger han.

När kriget brutit ut kom pastorsteamet snabbt fram till att man ville engagera sig och försöka hjälpa det lidande ukrainska folket. En vecka efter krigets utbrott gick man ut på sina sociala medier och inbjöd till att betala en välkomstkasse med förnödenheter till ukrainska flyktingar som anlände till Sverige.

Kort senare reste föreståndaren Pelle Hörnmark samt två av församlingens medlemmar till Polens gräns mot Ukraina i syfte att skaffa ökad kunskap om de behov som fanns. Efter ytterligare någon vecka reste Joel, i sällskap med en medlem i församlingen, till Rumänien där man byggt upp ett nätverk.

Sedan dess har team från Ulriksbergskyrkan fortsatt med regelbundna resor till Rumänien, där de även köper förnödenheter som de tillsammans med lokala medarbetare sedan kör in i Ukraina med fordon som Växjöförsamlingen ställt till deras förfogande. Joel berättar om rumänernas engagemang som berört honom på djupet.

– Vi har sett lokala församlingar där människor tagit ledigt från sina jobb för att kunna hjälpa det ukrainska folket, berättar han.

Själv reste Joel nyligen in i det krigsdrabbade Ukraina för sjunde gången sedan Rysslands brutala anfallskrig påbörjades. Han har mest befunnit sig i västra delarna av Ukraina, men även varit i närheten av Odessa på den östra sidan. Det han sett på plats i Ukraina har gjort väldigt ont att se, berättar han.

– Det är smärtsamt när man får möta människor som flytt för sina liv. Det griper tag i hjärtat på ett sätt som är svårt att beskriva med ord. Barnen som inte har sina föräldrar kvar i livet, mammor vars män har dött i kriget – det är så svårt att ta in hur människor kan göra så ont mot andra människor.

Vissa ögonblick har satt extra djupa avtryck inom honom.

– Jag har träffat föräldrar som fått sitt första barn på flykt. Det blev hyfsat lätt att relatera till, att bli pappa för första gången. Att just då tvingas vara på flykt, vid de tillfällena har jag inte kunnat hålla tillbaka tårarna, säger Joel.

Vid ett besök i höstas bröts elen med jämna mellanrum, vilket är ett jättebekymmer i en tid då det blir allt mörkare och kallare. Ulriksbergskyrkan har med detta i åtanke arrangerat en insamling till dieselverk som kan producera värme.

– Att tvingas leva utan värme och el, det är horribelt. Ryssland attackerar el, värme och vatten för att göra livet svårt för människor, det är omöjligt att ta in, säger Joel.

Vid samma besök hörde han flyglarmet varna för ryska attacker, men vid det tillfället behövde inga åtgärder vidtas. Joel berättar att befolkningen nästan känner mer oro när flyglarmet är tyst.

– Då funderar man över vilka än värre saker som möjligen kan vara på ingång.

Det är inte enkelt, påminner Joel, att tala om för barn, som kanske mist en eller båda föräldrarna, att det finns en god Gud som älskar dem. Människor i nöd behöver snarare mötas av handling än ord, menar han.

– Det betyder så mycket för människorna att vi kommer till dem. De får uppleva att de inte är ensamma och övergivna.

– Vi berättar att det handlar om att Jesus älskar oss och att vi vill leva ut det i konkret handling.

Insamlingen före jul inbringade en stor mängd vinterkläder, vinterskor, sovsäckar, filtar med mera.

– Lokaltidningen Smålands-Posten berättade om det. Det har blivit ett enormt genomslag, folk har ringt och mejlat. Det är fantastiskt.

Många volontärer deltog i arbetet med logistiken.

– Det känns väldigt meningsfullt, säger Bertil Persson som lastade in i transportbilen.

Joel berättar att församlingen, som även driver ett boende som ger en skara ukrainska flyktingar tak över huvudet, inte har några planer på att trappa ned hjälpverksamheten.

– Vi vill fortsätta, vi vill vara med, vi vill satsa.

Insamlingen har lett till att människor som aldrig förr satt sin fot i Ulriksbergskyrkan dykt upp för att lämna grejer. Några har frågat varför allt ideellt arbete görs och då fått svaret att församlingens längtan är att leva ut Jesu kärlek till andra människor.

– Det blir ett tydligt och enkelt vittnesbörd. Jag tänker att det är ett fantastiskt sätt att nå ut till sin stad genom att i konkret handling visa vad evangeliet handlar om, säger Joel Oredsson.

Det är så svårt att ta in hur människor kan göra så ont mot andra människor.

Ulriksbergskyrkan i Växjö

Bildad: 1990 men rötterna ligger längre bakåt i tiden.

Samfund: Pingst och EFK.

Antal medlemmar: Cirka 750.

Föreståndare: Pelle Hörnmark.

Övrigt: Ulriksbergskyrkan finns även i närbelägna Alvesta.

Hemsida: ulriksbergskyrkan.se

S-förbund i Instagram-inlägg: Förbjud koranbränningar

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00