Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Lifecenter växer och planterar nytt

För tjugo år sedan ritades en ny församling in på kartan i frikyrkosverige. Lifecenter International Church hade sett dagens ljus. I dag växer de så det knakar och så sent som i höstas planterades en ny församling i Linköping.

Församlingsliv · Publicerad 11:28, 27 mar 2020

Per-Johan och Ulrica Stenstrand tar emot tillsammans i de stora lokalerna i Västerås. I det som tidigare var en lagerlokal för ICA ryms nu församlingen, en second hand-butik samt Hövdingens förskola som församlingen driver. Det finns gott om utrymme för kontor, barn- och ungdomsverksamhet, gemenskapsytor och kyrksal. Byggnaden köpte de redan våren 2001, knappt ett år efter att församlingen startade.

– Det är få nya församlingar förunnat att kunna ha något eget efter så kort tid, vi är oerhört tacksamma, säger Ulrica Stenstrand när hon visar runt.

När paret Stenstrand startade Life­center för 20 år sedan hade de redan arbetat som pastorer i 15 år i tre olika församlingar inom Pingst.

– Vi hade gått igenom många olika faser av församlingsbyggande här i Västerås, med toppar och dalar. Vi var på väg härifrån, berättar Per-Johan Stenstrand.

Att starta en helt ny församling fanns dock inte med på att-göra-listan. Men ett tilltal från Gud satte en ny kurs för paret. Per-Johan minns tydligt den dagen.

– Vi satt på ett lunchmöte med teamet vi jobbade med då. Två gånger i mitt liv har jag upplevt Guds röst så här tydligt.

– Han sa: ”Plantera en församling i Västerås till hösten”. De orden kom som en chock för mig, berättar han.

För Ulrica kom det vid ett senare tillfälle en välbehövlig bekräftelse på det tilltal hennes man redan hade upplevt.

– Vi befann oss på en gudstjänst hos några goda vänner i Hampton, Virginia. Då profeterade en man över mig på ren svenska! Han hade till och med min blekingska dialekt, berättar hon.

– Jag blev så tacksam till Gud att det kom ytterligare bekräftelse. Många trodde att vi hade planerat det här jättelänge, men det hade vi inte. Vi bara började och så tog det av, säger Per-Johan.

De är tacksamma för den tillväxt församlingen sett genom åren och fortfarande ser.

– Vi ser människor bli frälsta nästan varje söndag, berättar Ulrica.

Lifecenter vill andas församlingsplantering och förnyelse. Per-Johan säger att han är tacksam att det i dag inte behöver finnas ett konfliktförhållande mellan gamla och nya uttryck.

– Vi älskar och uppskattar äldre kyrkor, det var där vi kom till tro och tog våra första steg. Men precis som när en familj ynglar av sig, ser ju inte föräldrahemmet och det nya hemmet lika ut, säger han.

Lifecenter finns förutom i Västerås också i Ludvika och Linköping. Efter en tid av förberedelse kunde de i höstas sjösätta den nya församlingen, eller campuset som de säger, i Linköping. Alldeles nyligen var de där och besökte de nya lokalerna.

– En dörr öppnades och det kändes gudagivet. Vi har också haft kopplingar och familj i Linköping sedan 30 år tillbaka, berättar Ulrica.

De berättar att pastorsparen i både Ludvika och Linköping är unga par som växt upp i församlingen och var mellan 10 till 15 år när Lifecenter startade år 2000.

– De är söner och döttrar, födda i det här huset. De bär vårt DNA och har vår kultur, säger Ulrica.

En viktig person i det dagliga arbetet, som funnits med sedan dag ett, är Pernilla Olsson. I dag sitter hon som VD för Lifecenter och är pastorsparets närmaste medarbetare.

– Jag älskar att jobba i led nummer två och har alltid känt att jag vill bli den bästa ”andremannen”.

– Genom åren har det varit jättetufft, jätteroligt, utmanande och härligt. Men det är som ett äktenskap, man ger sig till varandra och går ingenstans, säger Pernilla Olsson med glimten i ögat.

Efter 20 år av församlingsbyggande finns det en hel del att blicka tillbaka på och dra styrka av menar Pernilla. Hon minns särskilt när de, knappt ett år gamla som församling, stod i tro för att kunna köpa den stora lagerlokalen som i dag är kyrkan.

– Banken fnissade åt oss och frågade varför vi skulle köpa det stora huset. ”För att Gud har sagt det” svarade vi då, minns Pernilla.

Till skillnad från Per-Johan och Ulrica kommer Pernilla ursprungligen från Västerås och hon har alltid varit mån om att försöka leva nära staden.

– Västerås är en stad med mycket företag, bara genom att vi äger det här huset har vi nått väldigt långt in i företagsvärlden. När vi väljer leverantörer försöker vi till exempel välja nära istället för långt bort, säger Pernilla och menar att de på så sätt sätter avtryck i staden.

20-årsjubileet som skulle ägt rum 3-4 april på Aros kongresscenter blir inställt med anledning av coronaviruset.

– Nytt datum kommer när allt lugnat ner sig, vi firar ju 20 år hela 2020, säger Ulrica. 

De vill inte bli nostalgiska utan ser istället jubileumsåret som milstolpe och början på något nytt.

– En kyrka som lever och utvecklas går också genom säsonger – så för oss är det ett avstamp inför framtiden, säger Per-Johan Stenstrand.

Vi älskar och uppskattar äldre kyrkor, det var där vi kom till tro och tog våra första steg. Men precis som när en familj ynglar av sig, ser ju inte föräldrahemmet och det nya hemmet lika ut.
Vi ser människor bli frälsta nästan varje söndag.

Lifecenter International Church

Grundades år 2000.

Del av Pingst FFS och tillhör Hillsong Family.

Lifecenter har inte traditionellt medlemskap, men i Ludvika och Linköping räknar man med cirka 100 personer i vardera församling. I Västerås finns det 500–600 personer i arbetet. Församlingen har också connectgrupper i Eskilstuna.

Firar 20 år i år. Firandet på Aros kongresscenter 3-4 april ställs in på grund av coronaviruset. Nytt datum kommer när situationen lugnat sig.

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Utbildning. Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna... torsdag 4/6 14:48

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Nu är det dags för Guds rike att kontra med full kraft.

Ledarkrönika I slutet av februari, blev jag, min son och en god vän inbjudna av en annan god vän till Göteborg.... torsdag 4/6 00:00

Kyrklig profil erkänner sexköp

Brott. En man som varit aktiv i den frikyrkliga sfären har utretts av polisen för brott mot sexköpslagen... torsdag 4/6 10:37

Nya bevis för att Planned Parenthood sålde fosterdelar

USA. Fakturor och videoinspelade förhör med Planned Parenthood-personal styrker misstankarna om att... torsdag 4/6 10:00
E-tidning
Senaste magasinen

Vad händer med djuren efter döden?

Mot väggen ”Vi som tror på Jesus som vår frälsare kommer ju till honom när vi dör eller vid Hans återkomst....

Joel Halldorf, 40 år

Jubilar. Joel Halldorf föddes in i en välkänd pingstfamilj, där han fått både vägledning och inspiration för...