Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Kyrkor gör julklappsinsamlingar

Julen närmar sig och för många innebär det en oro över att inte ha råd med julmat eller julklappar till sina barn. Därför arrangeras julklappsinsamlingar i många kyrkor runt om i landet. I Umeå församling arbetar diakonerna sedan flera år tillbaka för ”en värdig jul”.

Församlingsliv · Publicerad 09:00, 12 dec 2019

Diakonerna i Umeå med omnejd möter många människor som behöver stöd och hjälp, men också många som vill och kan dela med sig. Inför julen samlar församlingen in pengar till presentkort på Ica och Coop, som delas ut till de mest behövande.

Det började 2014 i ett samarbete med lokaltidningen.

– Då kunde folk skänka klappar, men det kändes inte riktigt värdigt. Som förälder vill man ju ge barnen det de önskar sig, säger diakonen Åse Lindegren.

Församlingen valde därför att ge presentkort i stället. För dessa kan familjerna köpa mat och använda sina övriga pengar till julklappar, eller välja några av de leksaker som finns på dessa stormarknader. Och kyrkans julgåva är uppskattad.

– Människor blir så nöjda. Med vårt bidrag får de möjlighet att köpa något extra. Maten är ju dyr och under julen får barnen ingen mat i skolan utan äter alla måltider hemma. Det blir kännbart för familjer som redan lever lite knapert, säger Lindegren.

Presentkort kan också delas ut till mor- och farföräldrar som lever på existensminimum, men som ändå vill kunna ta emot sina barn och barnbarn för gemensamt julfirande.

– Vi ber människor swisha pengar. Det spelar ingen roll om det är tio kronor eller tusen kronor, vi är glada för alla gåvor. Det fina med julen är ju att kunna glädja någon annan, säger Åse Lindegren.

I S:ta Clara kyrka i Stockholm har man sedan mer än femton år tillbaka en stor fest med julklappsutdelning på julafton. Dit kommer ensamma, hemlösa, vuxna och barn och många av barnen kanske inte får någon annan julklapp.

Församlingen söker inslagna klappar till både vuxna och barn, märkta med vem gåvan kan passa till, men även presentkort på varor i butiker.

Och på diakonernas kontor ligger redan julklappar på både golv, skrivbord och hyllor.

”Underbart att så många vill ge! Folk från när och fjärran hjälper till med julklappar! I går kom ett paket på posten från Helsingborg fullpackat med hemstickade fina mössor! Det ger värme för både kropp och själ!”, skriver diakonen Yvonne Kerygman i ett Facebookinlägg.

Även Hillsong samlar in julklappar tillsammans med organisationer i Stockholm, Göteborg, Jönköping och Örebro. I år kallas satsningen ”Packa tåget”. Det handlar om leksaker i nyskick, presentkort, matkassar och gåvor till kvinnor.

Människor blir så nöjda. Med vårt bidrag får de möjlighet att köpa något extra.

Putin: Ryssland har godkänt coronavaccin

Pandemi. Rysslands hälsodepartement har godkänt världens första vaccin mot coronaviruset efter mindre än två... tisdag 11/8 14:37
E-tidning
Senaste magasinen