Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Korskyrkan i Umeå är totalt förvandlad

Korskyrkan i Umeå satt i en rävsax med utdömda lokaler på en perfekt tomt, men var förbjudna att bygga nytt. Då löste sig plötsligt alla problem.

– Det var ett Guds mirakel! säger Lars Eriksson, styrelseledamot i församlingen där man efter invigningen fått döpa och välkomna fler nya medlemmar än på väldigt många år.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 24 apr 2020

Under en reportageresa till Umeå får Världen idag ett tips: Skriv om Korskyrkans nybygge. Utan tid att boka intervju går vi dit på ren chansning. En modern byggnad med raka linjer och glasfasad mot gatukorsningen tornar upp sig. Wow-känslan utökas när gatuplanets kafé börjar skymta. Här vill man gå in! Men just nu är dagen slut och dörren låst.

Vid entrén väntar fler personer. Det visar sig vara ett musikband som ska in och titta på konsertlokalen. En man släpper in bandet och Världen idag bjuds med. Mannen visar sig vara precis rätt person att intervjua: Lars Eriksson, styrelsemedlem, teknik­an­svarig och eldsjäl för bygget.

Bandet tittar runt i konsertlokalen och utbrister:

– Det till och med luktar snyggt!

Så är det. Nya Korskyrkan är påfallande snygg – och väl genomtänkt. Bland annat är kyrksalen byggd som konsertlokal med bästa ljud- och ljusutrustning.

– Ja, det är lite mer än det vanliga – vi satsade. Vi byggde medvetet en proffsig konsertlokal med hårda ytor där det ska vara akustik och mer dämpning där folk ska sitta och lyssna, förklarar Lars.

Hur församlingens nybygge blev möjligt är en lång historia.

På 1970-talet köpte Korskyrkan en centralt belägen kyrka av dåvarande Missionskyrkan, som skulle bygga nytt utanför stan. Lokalerna var utslitna redan då. Korskyrkan flyttade in och drog i gång verksamheten, men längtan efter att åtgärda lokalerna växte. Kyrkan saknade växtmån och fasaden mot gatan var långt ifrån inbjudande.

Bygga nytt i utkanten av Umeå eller bli kvar i centrum? Det blev den stora frågan. Efter en lång process beslöt församlingen att de ville vara kvar.

2012 landade de i en vision om att få göra skillnad i Umeå. De ville verka inne i city och vara aktiva i det som händer där, bli en öppen kyrka och skapa nya kontakter.

– Det oövervinnerliga problemet var att huset var K-märkt och inte fick rivas. Vi satt fast i en rävsax med en fantastisk tomt som vi inte kunde nyttja för våra behov, berättar Lars.

Men här står de i dag, i en nybyggd kyrka på totalt 1 400 kvadratmeter och med en potentiell konsertkund som hyllar lokalen, tekniken och till och med ”snygglukten”.

Hur löste det sig?

– Det var ett Guds mirakel. Kommunen ändrade stadsplanen för att få in fler bostäder och samlingsplatser i centrum, så när vi sade att vi har en tomt som rymmer både lägenheter och kyrka med konsertlokal och andra samlingslokaler, fick vi tillstånd att riva för att bygga nytt.

– Det är så många saker som har fallit på plats, säger Lars och ler.

När de hade skaffat alla tillstånd och lejt arkitekten Göran Reierstam för att förverkliga sina önskemål, dök det upp en lokal byggfirma som precis då ville visa sina muskler, berättar Lars.

– Det var perfekt tajming för båda parter, och med stort hjärta gick de in i ett samarbete med oss.

Byggfirman köpte tomten och byggrättigheterna av Korskyrkan. När bygget var klart köpte Korskyrkan tillbaka kyrkans lokaler.

– Vi hade förmånen att äga en attraktiv tomt, konstaterar Lars.

– Förutom det hade församlingen lagt undan pengar under många år, men vi tog även ett steg i tro, säger han om finansieringen av kyrkbygget.

Bygget hade andra kostnader än rent ekonomiska: I tre års tid var Korskyrkan utan lokaler och lånade kyrksalen i närliggande Vasakyrkan, EFS. Utöver det och hemgrupper fick all övrig verksamhet vara vilande.

– Under de åren växte vår önskan om att göra saker och vara mer diakonala. Vi byggde upp en längtan som vi nu förverkligar steg för steg, i förståndig takt.

Lars nämner Café Godheten i de öppna lokalerna med fönsterfasad mot gatorna. Man testar att ha öppet en eftermiddag per vecka, som en mjukstart, och kvinnofrukostar ska startas upp igen efter flera års uppehåll.

Den nya kyrksalen har 280 sittplatser. Vid invigningen var det ”drygt fullsatt”. Besöksstatistiken för gudstjänster har ökat från 80 i snitt till 140 sedan nya kyrkan invigdes.

Ovetande om pågående spontanintervju dyker Korskyrkans pastor Erik Bryske upp. Perfekt tajming, igen.

Erik tillträdde 2017 och kom till en lokal som var för länge sedan utdömd. Annat är det nu.

– Det blev en nytändning. Det händer så mycket positivt i församlingen när man får ny lokal, det blir roligt och ger nya möjligheter och ny energi, säger Erik.

Församlingen hade kämpat för förnyelse men förhindrats av förbudet att riva.

– Men så föll allt på plats. Det var omöjligt att vara kvar, vår vision stämde med kommunens, vilket gav möjlighet att riva, och vi fick ett bra erbjudande av byggfirman, säger Erik och fortsätter:

– Vi har känslan av att alla har gett oss mer än vi bad om.

”Öppna ytor, öppet mot gatorna och transparens så att det är enkelt att slinka in.” En lokal inredningsarkitekt fångade upp församlingsvisionen i minsta detalj, till och med fondväggen som skulle symbolisera treenigheten.

– Vi har varit välsignade i val av samarbetspartners. De har bidragit till en kyrka som överträffar våra förväntningar, säger Lars.

Sedan invigningen har församlingen välkomnat medlemmar och förrättat dop i en omfattning som de inte har sett sedan väckelsen på 1980-talet.

– Det är lättare att jobba med bra verktyg än dåliga, säger Erik.

Både Erik och Lars utstrålar tacksamhet och stolthet. Det är lätt att förstå under rundvandringen i de fina lokalerna, som alla har namn: Kaféet heter Gemenskapen, kyrkan Värmen, sammanträdeslokalen Ödmjukheten, barnrummet Framtiden, och så vidare. Varje vrå är genomtänkt utifrån syfte och mål, och all inredning är ny.

– Det enda vi tog med från gamla kyrkan var korset och kopieringsmaskinen, säger Lars och skrattar.

En lång prövning med stängda dörrar ledde till öppna fönster mot nya möjligheter.

Sedan besöket i Korskyrkan har världen drabbats av corona. Självklart påverkar det möjligheten att hyra ut konsertlokalen och fylla kafé och gudstjänster med människor. Det tålamod församlingen fick använda under åren i dåliga lokaler och lånad kyrka kommer till användning igen.

– Ja verkligen! Och under tiden får vi nya diakonala möjligheter med bland annat matutdelning, berättar Erik när Världen idag ringer för en uppdatering.

Korskyrkan i Umeå är redo att öppna famnen.

Det är lättare att jobba med bra verktyg än dåliga.
Det enda vi tog med från gamla kyrkan var korset och kopieringsmaskinen.

Korskyrkan Umeå

Samfund: Evangeliska frikyrkan.

Medlemmar: 289 personer.

Snittålder: 47 år.

Nya kyrkan: 1 400 m2 (den gamla var 720 m2).

Kostnad: 12 miljoner kronor.

Processtid: Totalt 10 år.

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00