Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

”I dag är vi en flergenerationsförsamling”, säger Sven Bengtsson, längst till höger. Foto: Mattias Backlund

Hundratals nya medlemmar efter ny inriktning

På de senaste åtta åren har Pingstkyrkan i Skövde välkomnat 274 nya medlemmar. Det är resultatet av en omställning till att locka fler yngre.

Församlingsliv · Publicerad 11:20, 8 maj 2020

För åtta år sedan hade församlingen en hög medelålder. Den då nye pastorn Sven Bengtsson insåg att det behövdes förändring.

– Vi ville bana väg för dem som var i 20- till 30-årsåldern, med en stark betoning på att nå människor och se liv förvandlas, säger han.

I ungdomsgrupperna började det pratas mer om söndagsgudstjänsten som ett naturligt nästa steg, och de började prata mer om dopet. Gudstjänsterna fick ett större fokus på att betjäna och fördjupa och har gjorts om till att passa den yngre generationen bättre.

En babyboom inträffade också, vilket fick församlingen att anpassa flera av rummen i kyrkan till lekrum och amningsrum.

– I dag är vi en flergenerationsförsamling, men det var inte så länge sedan vi var en tvågenerationsförsamling, säger Sven, som i fjol lämnade över föreståndaransvaret till Simon Holst och snart går in i sin nya tjänst som föreståndare och pastor i Nybro Pingstförsamling.

Arbetet har gett resultat genom att 274 nya medlemmar välkomnats, varav ungefär hälften har döpts i församlingen.

– Vi har blivit en ganska ny församling på de här åren, med många nya ansikten. Det är väldigt roligt när vi lyckas nå människor, säger huvudpastorn Simon Holst.

Han berättar också att förändringen fått några att lämna församlingen.

– Det är smärtsamt. Varje människa som lämnar är en sorg. Men hade vi inte förändrat oss hade vi tappat ännu fler, tidigare tappade vi medlemmar för att vi inte gjorde något, menar han.

I stadsdelen Skultorp har församlingen ett campus i form av ett gammalt kapell från 1931, där en träff hålls varje månad. Församlingen har även nått ut till många nyanlända. I stadsdelen Södra Ryd har en nyplantering gjorts, där uppemot 40 personer en vanlig söndag tar del av en gudstjänst på arabiska.

Normalt sett hålls varje vecka ett stort antal samlingar i moderförsamlingen, och en gång i månaden kommer runt 300 ungdomar från närområdet till kyrkan för att vara med på ungdomsmötet Reclaim.

– Vi vill vara en kyrka som betjänar vår region, säger Simon.

Vi har blivit en ganska ny församling på de här åren.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Första Barbie-dockan med Downs syndrom har lanserats

Docklansering. För en tid sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel historiens första Barbie-docka med... måndag 5/6 15:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10