Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Nu laddar konferenserna inför sommaren

De flesta av de stora kristna sommarkonferenserna genomför en digital satsning även i år. Samtidigt bär arrangörerna med sig ett år av nya erfarenheter, liksom en önskan om att nå fler och längre.

Feature · Publicerad 14:00, 11 jun 2021

De kristna sommarkonferenserna kräver omfattande planering och involverar många människor. Därmed behövde besluten gällande årets satsning fattas redan tidigt i våras. Det då ännu osäkra läget gjorde att många valde att genomföra ytterligare ett år med digitala lösningar, även om restriktioner nu så smått börjar lätta.

Lapplandsveckan, som äger rum den 8–11 juli, menar att man lärde sig mycket av förra årets digitala konferens och i år har kunnat vara mer förberedda. Där kommer det att bjudas på både morgon- och kvällssändningar, samt särskilda program för barn och unga.  

– Konferensens egen hemsida kommer att vara basen för sändningarna, säger Jörgen Fahlstedt, ordförande i föreningen Lapplandsveckan.

Merzek Botros, pastor i den arabiska församlingen i Sundbyberg, önskar fokusera på de möjligheter som erbjuds i svåra tider.

– Herren öppnar dörrar för evangeliet, en digital konferens når ut till många fler, säger han.

För andra året i rad blir Europeiska konferensen för alla nationer, som anordnas av Merzeks församling, digital. Den sänds på svenska, engelska och arabiska och har följare både i Sverige och utomlands.

Den 18–27 juni sänds Nyhems­veckan via TBN Nordic och den egna hemsidan. Med titeln ”Stor är vår Gud” ramar man in 2021 års konferens.

Efter förra årets digitala satsning berättade konferensledningen för Världen idag att man fått ett femtiotal gensvar på frälsningsinbjudan via chatten, som var öppen under sändningarna.

Under årets Nyhemsvecka finns en plan att nå ut till en bredare, mer flerspråkig grupp.

– Vi ambition är att simultantolka sommarens Nyhem till engelska via ett extra ljudspår, berättar Peter Lewin, som är pastor i pingstkyrkan i Alingsås och styrelsemedlem i föreningen Nyhemsveckan.

– Kanske kan vi tolka till ytterligare något språk. Det handlar om såväl teknik som tillgång till folk som kan göra jobbet.

Även Livets Ord med Europa­konferensen arbetar med att sända konferensen på fler språk än svenska. Förra årets konferens tolkades till tolv språk och Robert Johansson, en av församlingens pastorer, säger till Världen idag att ambitionen är att tolka till minst lika många språk i år.

Årets Europakonferens går av stapeln den 29 juli–1 augusti, med talare från såväl Sverige som USA och Italien. Man satsar även mer på livestudio efter varje kvällsmöte, dit folk kan ringa in sina böneämnen.

En konferens som valt att öppna för besökare utifrån rådande rekommendationer vid tidpunkten, är Hönökonferensen, den 3–11 juli.

Konferensen, som pågått i Göteborgs skärgård sedan 1945, lägger tyngdpunkten på digitala livesändningar men vill även erbjuda möjligheten att vara på plats, om läget tillåter. Någon mat- eller kaffeservering kommer dock inte att finnas.

Även Mirakelfestivalen, som församlingen Arken anordnar den 17–25 juli, betonar att de valt bort förinspelade möten och därmed sänder live. Som på Hönö har man också valt att väga in möjligheten att öppna upp för besökare utifrån aktuella restriktioner

Samtidigt finns det de som väljer att helt skjuta upp till 2022, däribland Vineyard Nordic Summer Camp och Gullbrannafestivalen.

Herren öppnar dörrar för evangeliet, en digital konferens når ut till många fler.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier