Nej, sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så ska ni få allt det andra också.
Matteus 6:33

Världen idag

Kristna gårdar bjuder på allt från hantverk till ”boot camp”

För den som vill semestra i Sverige och önskar mer än sol och bad finns det ett brett utbud av flerdagsevenemang på Sveriges kristna gårdar att upptäcka. Världen idag bjuder här på ett kronologiskt axplock.

Feature · Publicerad 14:00, 9 jun 2023

Redan nu i helgen, den 9–10 juni, hålls en så kallad Born again-konferens, med bland andra Simon Ådahl och Örjan Armgren som medverkande, på Hjälmargården (EFK) i Sörmland. Enligt annonseringen blir det fokus på att ”lämna det gamla” och ”möta ett nytt liv i förlåtelse och frihet”.

Den som vill fira midsommar på en kristen gård kan exempelvis bege sig till Strandgården (Equmeniakyrkan) norr om Halmstad i Halland. På midsommarafton blir det bland annat besök av Snöstorps folkdanslag och konsert med pingstpastorn Urban Ringbäck med frun Carina, och på midsommardagen en kvällskonsert med gruppen American Hymns, som bjuder på läsarsånger, spirituals och gospelhymner.

På Luthagård (EFS) i Dalsland hålls den 30 juni till den 2 juli  målardagar, där ”kravlöst målande får bli till levande bön”. Det erbjuds inspiration genom ledda bibelmeditationer, och samtalstid blandas med tid i tystnad.

Aktiva semesterdagar utlovas den 10–15 juli för den som deltar på hantverkslägret ”Gamla tider” på Sandvikengården i Värmland. Där får man lära sig ett valfritt hantverk i en hantverksgrupp, medan det om kvällarna ordnas gemensamma lägersamlingar för både gamla och unga.

På Gotland finns den kristna gården Snäckan (Equmeniakyrkan), som bjuder på den ekumeniska Gotlandskonferensen den 13–16 juli. På schemat finns bland annat en gospelkonsert med Samuel Ljungblahd och Grace Unity och talare är Lisa Fredlund, ledarutvecklare på EFK, samt Fredrik Lignell, pastor i Ryttargårdskyrkan (EFK) i Linköping.

Ytterligare en ekumenisk konferens hålls den 20–23 juli i form av Storstrandskonferensen på Storstrand kursgård (ekumeniskt ägd) vid Piteälven i Norrbotten. Årets tema är ”Var dag med Jesus”, och under konferensen hålls ett flertal aktiviteter av Kristen idrottskontakt, KRIK.

En ”boot camp” för unga vuxna upp till 40 år hålls den 29 juli till 2 augusti på Ralingsåsgården (EFK) på småländska höglandet. Lärjungaskap och de fem tjänstegåvorna är i fokus.

Bibelhelg på temat ”Vilan och motståndets ekonomi – om sabbat, rättvisa och skapelse” utlovas den 19–20 augusti på gården Höllviksstrand (EFS) i Skåne. Och i samma landskap, på Åhus Missionsgård (ELM), hålls det hantverksdagar den 28–31 augusti, med skånskt yllebroderi, linoleum- och schablontryck samt tillverkning av lampskärmar på schemat.

Observera att deltagande i flera av de nämnda evenemangen kräver anmälan.

Jordskred och våldsvåg kan väcka Sverige till bön

Ledare När Sveriges kristna i söndags bad och fastade skedde det mot fonden av lördagens stora katastrof i... torsdag 28/9 00:10

Akta dig för andlig skräpmat

Ledarkrönika Både samhället och kristenheten är splittrade. Auktoriteter undergrävs, inflationen drabbar vanliga... torsdag 28/9 00:00