Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Hjälmargården går mot en maxad lägersommar

Efter två år med uppskjutna bokningar har Hjälmargården blivit fulltecknad av kristna sommarläger. Nu på söndag bjuds även allmänheten in till gården på både motordag och ultralöpningslopp, och på nationaldagen hålls ett böneevenemang.

Feature · Publicerad 07:00, 26 maj 2022

Gården, som är kopplad till Evangeliska frikyrkan och ligger vid sjön Hjälmarens södra strand, i västra Sörmland, har kapacitet till stora läger, då man har ett 240-tal bäddar i stugor och bodar.

Verksamhetschefen Lars ”Lasse” Gustavsson berättar att det är olika församlingar från olika samfund som bokar in sig, och själva anordnar de tre barnläger och ett stort tonårsläger i sommar.

– Det är helt fullbokat från början av juni till en bit in i september. De senaste månaderna har vi fått säga nej till flera, säger han.  

Även på campingen, med ett 120-tal platser, som mestadels har gäster utan kyrklig anknytning, kan han konstatera att bokningarna fyller på.

Under våren har gården varit tillfälligt boende för drygt tvåhundra ukrainska flyktingar, varav de sista lämnade för några veckor sedan.

Nu på söndag anordnar Hjälmargården för tredje gången ett ultralöpningsevenemang, samtidigt som de också bjuder in allmänheten till en motorträff, med gamla traktorer, bilar, motorcyklar och musikuppträdanden.

På nationaldagen anordnas ”Bön för enhet i Sverige”. Med början på förmiddagen kommer olika gäster att vid varje heltimme leda i bön; därtill blir det lovsång och nattvard.

– Det här ligger på mitt hjärta. Det är en helt ny grej, det känns jättespännande och jättekul, säger Lasse Gustavsson.

Eftersom det är så fullbokat med läger blir det inte så mycket av konserter eller gudstjänster som Hjälmargården själva är ansvariga för i år.

– Det positiva är att det ändå är full fart på gården, konstaterar verksamhetschefen.

Han berättar om hur han nyligen, en morgon, möttes av en massa barn och ledare som var där på ett läger och satt i gårdens restaurang. När han gick runt för att känna in stämningen blev han mycket berörd.

– Jag började gråta, det bara kom över mig: ”Tack, gode Gud‚ att vi får ha läger igen och att barn får möta Gud!” Det är nog det som jag ser fram emot mest, säger Lasse Gustavsson.

Jag började gråta, det bara kom över mig: ’Tack, gode Gud, att vi får ha läger igen’...

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Keramiker till vänster och vd:ar till höger på valsedeln

Politiker. Drygt hälften av alla 54 000 politiker som kandiderar i höstens val har uppgett något slags... tisdag 28/6 04:30
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier