Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

”Bibelskola är något av det bästa man kan göra efter gymnasiet”

På Livets Ords bibelskola får eleverna göra praktik genom att åka på missionsresa några veckor. Detta gav mersmak för Lovisa Lindroos och hennes kamrater, som bad rektorn om att få fortsätta ytterligare en termin.

Nu har de varit på Balkan i två månader och fått se många bli helade.

Feature · Publicerad 15:00, 31 maj 2022

Våren 2020 skrev Världen idag om Lovisa Lindroos när hon tog studenten på LM Engströms kristna gymnasium i Göteborg. Nu har hon hunnit gå fyra terminer på Livets Ords bibelskola och är nyss hemkommen från en två månader lång missionsresa.

Efter de tre ordinarie terminerna önskade många av eleverna få fortsätta att åka ut och bli tränade för mission. Det resulterade i att skolan nu har utökat kursen med en extra termin. Eleverna kommer sedan att läsa ytterligare ett missionsår, även om det inte är bestämt exakt hur det året kommer att se ut.

Lovisas bibelskolegrupp besökte Balkanländerna Bulgarien, Serbien, Kroatien och Albanien. I Bugariens huvudstad, Sofia, fick de predika och leda lovsång vid ett stort antal möten och se många bli helade.

– En i teamet bad för en 84-årig kvinna som hade problem med sitt knä, hon kunde knappt gå. Men efteråt började hon stampa, hoppa runt och dansa med oss utan att bli trött, berättar Lovisa.

I utkanten av staden fanns flera kyrkor för romer, människor som ofta lever utstötta från samhället. Där upplevde Lovisa att hungern efter Jesus var som störst och den helige Andes närvaro som starkast.

Teamet evangeliserade ofta och vid ett tillfälle träffade de en man som verkade nedtyngd över något.

– När vi bad för honom försvann bördan och han blev hur glad som helst. Han kramade oss jättemycket och bara strålade, säger Lovisa.

Både inför och under resan har ungdomarna tillbringat mycket tid i bön och lovsång. Varje morgon tog de först egentid med Gud och därefter mellan en och två timmar gemensamt. Lovisa säger att hon har sett hur bön verkligen gör skillnad och banar väg för det som Gud vill göra.

– Det blev så öppet för Gud att göra mirakler, konstaterar hon.

– Det är så viktigt att bara vara med Jesus. Vi är kallade att älska honom. Den som ska vara ute i mission behöver ta den tiden, annars har man ingenting att ge ut.

Lovisa menar att bibelskola är något av det bästa man kan göra efter gymnasiet. För henne har det betytt otroligt mycket. Hon säger att Jesus har gjort henne fri från osäkerhet och fruktan att tala inför människor.

– Jag är inte densamma som innan jag började. Min identitet har blivit så stabil i Jesus. Jag har slutat vara orolig för att inte vara nog, eftersom Jesus är nog i mig, förklarar hon.

Att kunna dela sin längtan att lära känna Jesus mer med vännerna på skolan har också betytt mycket för henne.

– Vi har haft jättekul tillsammans. Det har varit fantastiskt, säger hon.

Under uppväxten har Lovisa rest med sin familj till Europakonferensen på Livets Ord varje år och hon har längtat till den dag hon skulle kunna börja på bibelskolan.

– Jag har alltid älskat den kyrkan och det blev som en självklarhet för mig att gå bibelskolan.

Lovisa och hennes kompisar brukar även gå ut och evangelisera här hemma, och deras erfarenhet är att svenskarna är mer mottagliga än många tror.

– Jag tror det handlar om att vi måste ta ett kliv. Ju fler vi lägger händerna på, desto fler kommer att bli helade, säger hon.

Det är så viktigt att bara vara med Jesus. Vi är kallade att älska honom. Den som ska vara ute i mission behöver ta den tiden, annars har man ingenting att ge ut.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00