En dag i dina gårdar är bättre än tusen andra. Jag vill hellre vakta dörren i min Guds hus än bo i de gudlösas tält.
Psaltaren 84:11

Världen idag

Drömbröllopet ställdes in – men inte giftermålet

Pingst är normalt den stora bröllopshelgen, men den rådande pandemin innebär att många skjuter upp eller ställer in. Krisen stoppade dock inte vigseln mellan Timmy och Elsa Lundin, som nyligen gifte sig. Snarare fick den klockorna att klämta tidigare.

Familjeliv · Publicerad 11:51, 29 maj 2020

När Elsa och Timmy Lundin beslutade sig för att trotsa corona­pandemin och ändå bjuda in till bröllop fick de dra ett tjockt streck över gästlistan. Festen skulle ha haft en lantlig prägel, då bröllopet var tänkt att firas i en vackert inredd lada utanför Borås, och 130 gäster skulle bjudas till det som skulle bli ett riktigt drömbröllop.

Men i och med coronakrisen förändrades förutsättningarna snabbt.

– Vi var i Frankrike och åkte skidor och när vi kom hem till Arlanda stängde franska Alperna ner. När vi flög till Frankrike skämtade vi lite om dem som hade masker, men när vi flög hem och många hade masker tänkte jag att jag också skulle velat ha det, berättar Timmy.

Detta plus två veckor i karantän fick dem att inse allvaret i situationen. Med en oviss framtid insåg paret att det fanns risk för att bröllopet i september skulle behöva ställas in. De höga kostnaderna blev också en tankeställare.

– När vi kom hem från Alperna bröt corona ut och då fick vi en offert för bröllopet. Vi skulle behöva lägga en ganska stor handpenning, halva summan, men vi kunde inte veta om vi skulle få tillbaka pengarna, förklarar Timmy.

– De hade skrivit i kontraktet att de inte kan ge pengarna tillbaka om det blir kris eller krig, säger Elsa.

Det handlar alltså om ”force majeure” – en klausul som ger företag ansvarsfrihet vid händelse av naturkatastrof, krig, pandemier eller liknande. I vanliga fall skänker man inte paragrafen någon större eftertanke. Men i Elsa och Timmys fall fanns det en risk att det finstilta faktiskt skulle kunna komma att användas emot dem i framtiden.

Och framtiden är något paret hellre kastar sig in i än väntar på. Flera gånger de senaste åren har den nästan ryckts från dem. Världen idag har tidigare berättat om hur Elsa överlevt 40 hjärtstopp, och nu har hon just kommit ut med en bok, När hjärtat slutat slå, om sin otroliga historia och nära-döden-upplevelse.

– Man vet inte vad som händer och då ville vi inte gå runt och vara ogifta, säger Elsa.

Ett av hjärtstoppen skedde bara tre veckor efter att paret mötts för första gången. De hade båda blivit bjudna till samma grillfest av Elsas pastor, Erik Wennerberg. Timmy vill minnas det som att han gjorde ett bra och minnesvärt intryck den där första kvällen.

– Jag blev såld direkt och dagen efter letade jag rätt på henne på Instagram och Facebook, säger han.

Men responsen blev inte riktigt den väntade. Hans första hälsning möttes av ett undrande, ”tja, vem är du?”. Men efter att de fått kontakt med varandra gick det fort.

– Redan första dejten kände jag att det är ju han, jag bara visste det, berättar Elsa.

Strax därpå inträffade det – Elsa föll plötsligt ihop. Hon fördes till närmaste sjukhus, men hjärtat stannade igen, precis vid entrén till sjukhuset.

Timmy som vid det laget inte känt Elsa mer än tre veckor tvekade inte, utan kastade sig på tåget till Göteborg. Väl framme mötte han hennes familj för första gången. De tittade då frågande på honom och Timmy fick än en gång frågan, ”vem är du?”.

Men det blev snabbt känt för dem vem Timmy var, då han där på sjukhuset blev Elsas pojkvän.

– Min personlighet har alltid varit, ”vi kör, varför vänta?”. Men det är omöjligt att hjärtstoppen inte påverkat oss och hur vi lever vårt liv, medger Timmy.

Redan innan corona­krisen hade ett frö såtts till det som skulle komma att bli Elsa och Timmys majbröllop.

– Innan vi åkte till Alperna samtalade vi med min mentors mentor [Timmys mentor heter Henry Brandt, och dennes mentor är Andrew Denton, båda verksamma inom Hillsong; red anm]. Han menade att när ni nu ändå är förlovade, varför vänta? ”Ni är starkare som gifta”, sade han, förklarar Timmy.

I och med det växte tanken fram att låta sig vigas så snart som möjligt, utan att bjuda in till stor fest. För dem handlade bröllopet om något heligt snarare än något praktiskt, mer om att faktiskt ingå äktenskap än att ställa till med en maxad fest.

– Vissa saker vi gör är definitivt heliga, men vissa saker undrar man nästan varför man gör dem? säger Timmy.

När de bestämt sig för att utifrån förutsättningarna tänka annorlunda om bröllopet, hittade de ganska snart ett mysigt litet kapell. En vacker allé ledde brudparet upp till den 500 år gamla kyrkporten.

– Timmy grät när han såg mig, och jag kunde inte kolla på honom för då skulle jag också börjat gråta, berättar Elsa om vigseln.

– I och med att vi var ett mindre sällskap, bara föräldrar och syskon, blev det väldigt personligt. Alla var framme och bad för oss, berättar Timmy

Väl ute på kyrkportens trappa, med munskydden på, ropade sedan vigselförrättaren, ”You may kiss the bride” (du får nu kyssa bruden), berättar Timmy, och förklarar att de drog på sig munskydden som en rolig grej och ett minne.

Elsa och Timmy var de första att gifta sig av syskonen i deras respektive familjer, och de anar att deras beslut kanske blir trendsättande.

– Ett av syskonen sade att det var den finaste vigseln han varit på och att han nu också ville gifta sig smått, berättar Timmy.

Givetvis hade de önskat att fler kunnat vara med, men de ångrar inte sitt beslut.

– Det var skönt att det stora bröllopet inte blev av, berättar Elsa, och förklarar att den hjärntrötthet som uppkommit i och med hjärtstoppen skulle blivit svårhanterlig om festen varit större.

I stället är de glada och tacksamma för den personliga och mysiga dag de fick tillbringa med familjen.

Drömmen vore nu att få åka på bröllopsresa till Grekland, berättar de. Men i nuläget har de av förklarliga skäl inga planer på att resa någonstans.

– Detta blev bäst för oss, med Gud samverkar allt ändå till det bästa, säger Elsa.

Denna vecka gästspelar Familjeliv i torsdagstidningen. Vanligtvis hittar du Familjeliv i lördagens digitaltidning.
Om du önskar hjälp att logga in i lördagstidningen kan du kontakta oss via kundtjänst, så hjälper vi dig.
Telefon: 018-430 40 50 (vardagar klockan 9–11 och 14–16)
E-post: kundtjanst@varldenidag.se

Det känns som att detta blev bäst för oss, att med Gud samverkar allt ändå till det bästa.
Min personlighet har alltid varit ”vi kör, varför vänta?” Men det är omöjligt att hjärtstoppen inte påverkat oss och hur vi lever vårt liv.

En miljon muslimer väntar på en kopp te

Ledare Sveriges demografiska karta är stadd i snabb förändring. År 2021 var strax över två miljoner... lördag 12/6 00:10

Att nå människor i olika kulturer

Missionsglimten Jag och en kollega ledde en workshop i Chiang Mai, Thailand, för en tid sedan. Den handlade om hur... lördag 12/6 00:00
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier