Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Hur ska jag hantera mina panik-ångestattacker?

Jag har sedan ett år tillbaka lidit av panikångestattacker. I början hade jag flera i veckan då jag hyperventilerade av skräck, men det är inte lika hemskt nu. Jag är noga genomsökt av läkare och är i övrigt helt frisk. Jag upplever inte att jag tänker på något särskilt då de kommer, utan de kan komma i olika sammanhang och tillfällen, även när jag är lugn. Jag har länge haft det väldigt stressigt på jobbet, med nedskärningar och omstruktureringar. Det har också hänt saker inom familjen som har tagit mycket av min kraft. Jag har inte varit sjukskriven. Attackerna är oerhört obehagliga, det känns verkligen som om jag ska dö.

Familjefrågan · Publicerad 00:00, 23 mar 2019

Jag förstår att du har det jättejobbigt! Har man aldrig haft en panikattack kan man inte förstå hur hemskt det är. Som du skriver tror man att man ska dö, det känns verkligen så. Men i själva verket är det tvärt om – du är väldigt levande när du får en panikattack. Hela nervsystemet är nämligen påkopplat då.

När man får panikattacker är det oftast ett tecken på att man under lång tid har haft stark press och stress. Ofta har man tryckt ner många känslor. När detta kommer upp så kan man säga att det är ”sammanpressade känslor som kommer upp i ett vulkanutbrott”. Attacken kan också komma plötsligt.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00
E-tidning
Världen idag är en obunden nyhets­tidning på kristen grund. Tidningen kommer ut tisdag–lördag. Fredags- och lördagsutgåvorna publiceras endast digitalt.
Senaste magasinen

Signe delar frimodigt sin tro på Youtube

Ung Videoblogg. Signe Jansson försökte till varje pris gömma undan sin kristna tro under sin skolgång. Men en enkel...
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier