Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Vi behöver agera hårt för att förhindra antisemitiska våldsdåd

Samhället behöver agera hårt mot antisemitismen och genomföra skyddande åtgärder för att förhindra att våldsdåd begås i antisemitismens namn, skriver Mikael Oscarsson, riksdagsledamot för KD.

Debatt · Publicerad 00:00, 7 nov 2018

Dådet i Pittsburgh tros vara den dödligaste attacken på judar i USA, någonsin. Det säger organisationen Anti Defamation League som arbetar mot antisemitism och rasism, med säte i USA. En lördagsmorgon hade den judiska församlingen samlats i sin synagoga när en man steg in genom dörren och skrek att alla judar måste dö, innan han öppnade eld. En av dem som dog hade överlevt förintelsen. Det är en historisk grymhet av sällan skådat slag, att den som flytt försök till etnisk utrotning, nästan 75 år senare inte kan vara säker i sitt nya hemland.

Att läsa om dådet är hemskt. I allt fler länder träder antisemitismen fram ur de mörka grottor den varit förvisad till. Skjutningen i USA, terrordåd i Frankrike, men också Sverige är drabbat av den växande och allt mer synliga antisemitismen.

I tidningen Sydsvenskan har ordföranden för Judiska församlingen i Malmö beskrivit utsattheten för judar i Malmö i dag som ”radikalt annorlunda” mot när han var ung. Få vågar i dag bära en Davidsstjärna runt halsen, även om viktiga solidaritetshandlingar gjorts i form av kippavandringar.

För knappt ett år demonstrerade ett antal hundra personer på Möllevångstorget i Malmö utan tillstånd och skrek att de skulle ”skjuta judarna”. Det man skrek i Malmö, realiserades av en högerextremist i Pittsburgh.

Ungefär samtidigt som demonstrationerna i Malmö hölls en ungdomsfest i lokalerna för den judiska församlingen i Göteborg. Den trevliga tillställningen blev avbruten av brandbomber.

Drygt 70 år har gått sedan förintelsen drabbade judarna. Knappt en mansålder. Men hatet mot judar och judendomen växer fram igen, och kulminerar återigen i våld, hot och förskräckelse.

Vi behöver agera hårt mot antisemitismen och genomföra skyddande åtgärder för att förhindra att våldsdåd begås i antisemitismens namn.

Lärares kunskaper om hur man bemöter extremism i klassrummet behöver stärkas, Forum för levande historias uppdrag breddas så att fler blir upplysta om de historiska brott totalitära ideologier som nazism, kommunism och islamism begått.

Allt samröre med terrororganisationer måste kriminaliseras. De växande extremistmiljöerna bland islamister och nazister har antisemitismen som gemensam nämnare. De som är medlemmar av dessa och stödjer deras framväxt måste straffas. I dag ser vi allt för ofta religiöst och politiskt motiverade våldsdåd som inte prövas som hat- eller terrorbrott. Det är fel. Motiven är viktiga, därför att en av demokratins viktigaste värden är dess förmåga att skydda minoriteter.

Skyddet av synagogor måste förbättras. I decennier har de haft kameraövervakning och säkerhetskontroller i sina entréer, men sorgligt nog räcker inte det. Synagogor och andra judiska byggnader bör kunna klassas som skyddsobjekt. Skyddet för religiösa byggnader bör stärkas i hela Sverige.

Antisemitismen har ingen plats i vårt samhälle. Den måste ryckas upp med rötterna, både här hemma och på andra platser. Det vilar ett stort ansvar på oss alla att bekämpa den med alla till buds stående medel.

Antisemitismen har ingen plats i vårt samhälle. Den måste ryckas upp med rötterna, både här hemma och på andra platser.

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Väktare sätts in efter prideuppståndelse

Sölvesborg. Väktare sätts in i Sölvesborgs kommunhus efter uppståndelsen kring kommunens stopp för användning av prideflaggan. Kommunchefen Lars Ericsson anser...