Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ulf Ekman skyldig förklara sig

Debatt · Publicerad 00:00, 19 mar 2014

Det diskuteras om Ulf Ekman, har skyldighet att förklara sig för alla dem som följt hans undervisning i 30 år. Självklart har han det! Församlingsmedlemmarna fick chansen att ställa frågor i ett slutet möte. Men alla de tusentals som gått LO:s bibelskolor och de hundratusentals som följt hans undervisning via böcker och band världen över – hur ska de få svar på sina berättigade frågor?
Själv gick jag LOBC i mitten på 80-talet. Det var ett viktigt år. Mycket av det jag fick där är fortfarande grundstenar i min tro på Guds ord, hans löften, Jesu totala seger, andlig strid med mera. Fortfarande lyssnar jag på kassetter från den tiden med behållning. Visst fanns det överdrifter, men lydde man lärarnas råd och prövade allt mot Bibeln så kunde man behålla det goda och avföra resten som köttsligt.
Ekmans egen undervisning om religiösa andemakter och religiöst beteende var mycket bibelsprängd och teologiskt övertygande. Inte minst katolska kyrkans lära visades jämfört med bibelordet vara vilseförande. Är dessa andemakter i dag hjärnspöken eller, Gud förbjude, är det de som firar mest just nu?

Det Ulf Ekman borde svara alla oss som tagit till sig hans undervisning är främst:
1. Förklara teologiskt och bibliskt hur den katolska tro som var irrlära på 80- och 90-talet plötsligt är "genomtänkt teologi förankrad i Bibeln"?
2. Vilka andra grundstenar i trosundervisningen kan vi vänta oss ska viftas bort som "fördomar"?
I dagens mediautbud borde det lätt gå att ordna en blogg eller chatt med frågor och svar.
Konverteringen till katolska kyrkan är visserligen Ulf Ekmans egen privatsak. Men har man tagit på sig rollen av pastor och bibellärare med världsvida ambitioner under 30 år, borde ens elever och läsare vara värda mer genomgripande förklaringar än att de gamla sanningarna berodde på "okunskap och fördomar".

Jan-Olof Smedberg
tacksam elev LOBC, 80-talet

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...