På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Trump enda hindret mot en demokratisk vänstervåg

Om Joe Biden blir president så kommer den amerikanska republiken, med sina historiska pelare av kristendom, individualism och marknadsekonomi, att gå i graven. Det skriver Ronie Berggren, författare och redaktör för Amerikanska nyhetsanalyser.

Debatt · Publicerad 00:00, 22 jul 2020

Nästan vid varje amerikanskt presidentval ropar partiet som inte styr i Vita Huset, om hur valet ifråga är det viktigaste valet på fyrtio år. Det här valet är det de styrande republikanerna som framför budskapet.

Demokraternas kandidat Joe Biden, brukade vara en mittenpolitiker, som stod nära fackföreningar, inklusive polisens fackföreningar, och som var tuff mot brottslighet på 1990-talet. Nu har han tvingats följa med sitt parti åt vänster.

Demokraternas vänstersväng, från Clinton-årens mittenpolitik, började mjukt med Howard Deans primärvalskampanj 2004, accelererade rejält med Barack Obamas seger 2008 och fullkomligt exploderade med Bernie Sanders socialistiska primärvalsframgångar 2016. Då var Sanders ensam på den yttersta vänsterkanten. 

I 2020 års primärval stod alla stora kandidater med undantag för Joe Biden och Amy Klobuchar rejält till vänster. Ifråga om klimatpolitik stödde nästan alla The Green New Deal. Ifråga om vapen ville nästan alla se förbud. Ifråga om aborter var nästan alla för fri abort. Även ytterlighetsfrågor som medborgarlöner och reparations (ersättning till svarta ättlingar från slaveriet), fick utrymme i primärvalet. Biden vann likväl, tack vare stöd från svarta i South Carolina och för att de demokratiska väljarnas viktigaste fråga var vilken kandidat som hade störst chans besegra Donald Trump. Där hade Biden, med sin långa karriär, högst förtroende. 

Men efter primärvalssegern i våras, har Biden tvingats till vänster för att få det parti med sig som ser helt annorlunda ut än det parti Biden gick med i för mer än femtio år sedan. Dagens demokratiska parti liknar brittiska Labour under Jeremy Corbyns ledning. Ett parti där radikal socialism fått utrymme genom kongresskvinnan Alexandria Ocasio-Cortez, och där islamism fått utrymme genom kongresskvinnorna Ilhan Omar och Rashida Tlaib. För att inte tala om den marxistiska rörelsen Black Lives Matter som demokrater i hela landet bokstavligen böjt knä inför. 

Demokraterna har blivit identitetssocialister och förespråkar särintressen framför den breda majoriteten, och hetsar fram ständiga konfrontationer, även utanför den politiska arenan. 

Det är därför republikanerna höjer rösten och förklarar att detta val är det viktigaste i mannaminne. För om Joe Biden blir president, så kommer den amerikanska republiken, med sina historiska pelare av kristendom, individualism och marknadsekonomi, att gå i graven och pöbeln ta över på grund av Bidens svaga personlighet och demokraternas rotlöshet. 

Den enda som står i vägen för en sådan utveckling är Donald Trump. 

Donald Trump har under de fyra år som gått sedan 2016 konsoliderat republikanerna genom att undvika de osäkerhetsfaktorer som förut fanns. 2016 fanns farhågor om att Trump skulle återvända till 1800-talets isolationism och återkalla den stabiliserande roll USA haft i världen sedan Andra världskriget. Det har inte skett. Trump har visserligen undvikit krig, men behållit USA:s globala militärparaply, som är helt avgörande för de asiatiska demokratiernas överlevnad i förhållande till ett alltmer aggressivt Kina. 

Donald Trump har också levererat konservativ politik: Högsta domstolen styrs nu av en konservativ majoritet. Kristendomen har uppvärderats från Obama-årens sekulariseringsiver. Israel har inte bara fått en vän i Vita huset utan också ett erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad. USA har blivit stabilare, och fram tills Coronakrisen gick också ekonomin starkt framåt under Donald Trumps ledning.

Allt det står på spel när det amerikanska folket får två alternativ på valdagen den 3 november: Ett demokratiskt parti som vill göra USA socialistiskt, eller Donald Trump, som vill att USA förblir vad författningsfäderna tänkte att USA skulle vara. 

För att inte tala om den marxistiska rörelsen Black Lives Matter som demokrater i hela landet bokstavligen böjt knä inför.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Världen idag AB fick ny styrelseordförande

Världen idag. Per-Olof Eurell avgick som ordförande för Världen idags styrelse i samband med torsdagens... fredag 7/5 16:35

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier