Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Tillbaka till bibliska rötter

Debatt · Publicerad 13:32, 20 jan 2016

Gud har kallat oss till ett liv i gemenskap. Gud själv är gemenskap – Fader, Son och helig Ande – och när han formar sin församling är det för att de ska leva tillsammans som bröder och systrar. 

Den ursprungliga församlingen i Jerusalem som alla andra församlingar kommer ifrån var ett hjärta och en själ, och ingen kallade det han eller hon ägde för sitt utan de hade allt gemensamt (Apg. 4:32-35). Därmed led ingen någon nöd, och ingen behövde vara ensam.

Jesu ord om att hans lärjungar ska vara ett (Joh. 17) tolkas ofta som en uppmaning till enhet över samfundsgränserna, men tänk om han menade mer än så? Den tiggande, rumänske pingstvännen på gatan är nog framför allt intresserad av att hennes bröder och systrar lever i ekonomisk gemenskap med henne, så att hon inte längre behöver lida nöd. 

För inte så länge sedan startade Jerusalemprojektet, ett nätverk som vill främja enkelhet, evangelisation och egendomsgemenskap i Sverige. I en tid när materialism, sekularism och individualism är så utbrett, är det viktigt att vi går tillbaka till våra bibliska rötter och inspireras av apostlarnas radikala livsstil.

Kristna har alltid praktiserat egendomsgemenskap ända sedan Nya testamentets tid. Didache, Justinus Martyren och Tertullianus vittnade om det i fornkyrkan. Klosterrörelsen har satt ekonomiskt delande i centrum i 1 800 år. Många protestantiska grupper har också haft egendomsgemenskap in i våra dagar.

Den 15-17 april arrangerar vi sammankomst i Uppsala med ekonomisk gemenskap som tema. Vi har så mycket att vinna på att göra egendomsgemenskap mer normalt igen. Klimatet mår bra av det, de fattiga mår bra av det och vi själva mår bra av det. Vad väntar vi på?

Micael Grenholm, Sarah Stenmark, Sirak Amanuel, Sunniva Rettinger
Jerusalemprojektet

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...