Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Svar direkt: Erkänn att ert fokus i Mellanöstern är snett

Debatt · Publicerad 09:06, 17 jan 2014

Svenska kyrkans internationella avdelning (Det som förr var ”Svenska kyrkans mission”, och hade valspråket: Mission är att göra Jesus känd) valde att julprofilera sig med att ge ut häftet ”En vandring till Betlehem”. Både skriften som text och tidpunkten är i sig ett märkligt och provokativt uttryck för politisk blindhet. Kanske också för en andlig blindhet, men jag är ingen teolog.  Man ville dessutom ge sken av att skriften skulle användas som meditations- eller andaktsbok under advent.

Med en tämligen svag argumentation försöker nu de ansvariga, Kjell Jonasson och Pelle Söderbäck, försvara att de i själva verket medverkar till ett accelererande judehat och falska bilder av såväl staten Israel, palestiniernas situation generellt som de kristnas arabernas utsatthet. Skriftens ”vittnesbörd” från ett flertal kristna, men också politiska aktivister, är inte verklighetsförankrade. De är skrivna med mycket individuella glasögon. Kairos Palestinadokumentet (KDP) är en förbluffande partisinlaga med grava teologisk förvrängningar för att rättfärdiga politiska syften, och kan inte tas på allvar av andra än politiska falanger. Att som stöd dessutom hänvisa till ett antal Israelfientliga organisationer, och även det groteskt naiva Följeslagarprogrammet är bara beklämmande.
”En vandring till Betlehem” förblir en skamfläck för Jonasson och Söderbäck personligen, men också för kyrkans internationella verksamhet. 

Många avstod i julhelgen från att ge sina penninggåvor som man brukar, därför att förtroendet nu vacklar. Internationella avdelningen är inte hela Svenska kyrkan. Backa i stället. Erkänn att ni är offer för politisk manipulation.
Erkänn dessutom gärna att ert fokus i Mellanöstern är ganska snett, när felaktigheter om både vattentillgång, barriären och vägspärrarna används för att dölja hur hela regionen brinner i ett islamistiskt inbördeskrig, kyrkor bränns ner, präster mördas i Syrien och en halv miljon kristna syrier tvingats på flykt. Det är ropen vi borde lyssna till. Ni, bönboksansvariga, borde i stället rodna av skam.

Siewert Öholm 

Carola får en egen tv-serie

Julfirande. På första advent är det premiär för Carola Häggkvists första egna tv-serie, Carolas advent. Nu avslöjas hälften av gästartisterna. – Idén kommer från... torsdag 17/10 15:45

Högtiderna ger chans att utforska vårt ursprung

Israelkommentar Analys. De flesta av oss är ganska ovetande om högtiderna som pågår i Israel i dagarna. Man kan prata med allt­ifrån pastorer och teologistuderande till... onsdag 16/10 00:00