Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Respekten för människolivet är samhällets grundbult

Den 21 mars är det internationella Downs syndrom-dagen, som i Sverige bland annat uppmärksammas genom Facebook-evenemanget Rocka sockorna. Det kan hjälpa till att belysa att människovärdet är något som omöjligen kan förtjänas eller förvärvas, skriver Emelie Rynningsjö, ambassadör för Provita.

Debatt · Publicerad 12:30, 21 mar 2017

Den 21 mars är det internationella Downs syndrom-dagen. I Sverige uppmärksammas detta bland annat genom Facebook-evenemangetRocka sockorna som är en uppmaning att bära olikfärgade strumpor dagen till ära, och samtidigt ett konkret sätt att visa på mänsklig mångfald som något positivt.

Det är glädjande med sådana initiativ och det kan hjälpa till att belysa att människovärdet är något som omöjligen kan förtjänas eller förvärvas. Människovärdesprincipen innebär i stället att varje människa är värdefull och har ett okränkbart värdeenbart i kraft av att hon är människa. Det är inte något som är få förunnat, utan konstant och universellt.

Respekten för människolivet har länge setts som en väl åtdragen grundbult i vårt samhälle. Människovärdesprincipen, tillsammans med de mänskliga rättigheterna, är ett fundament som i många avseenden är självklara både i vårt land och inom den västerländska kulturen i stort. Samtidigt behöver vi bara besöka vårt grannland i sydväst för att uppleva en annan slags inställning just till människor med Downs syndrom. I Danmark beräknas inga, eller extremt få, barn med Downs syndrom födas efter år 2030, eftersom mer och mer avancerad fosterdiagnostik numera medför att dessa barn väljs bort och i stort sett aldrig får se dagens ljus. Sverige är inte riktigt där, inte ännu.

Saker som tas för självklara är ibland hotade just av anledningen att de paradoxalt nog kan vara lika sköra som de är självklara. "En gång demokrati, alltid demokrati" är ett alltför lättsinnigt och naivt förhållningssätt. På samma sätt som det finns krafter som vill utmana demokratins grunder gäller det samma människovärdet och mänskliga rättigheter som rätten till liv. Många gånger draperar sig detta motstånd i kraftfulla slagord som appellerar till frihet och individens rätt till självbestämmande. Två goda företeelser i sig, men som inte nödvändigtvis alltid helgas av målet, då de kan missbrukas såväl som omdefinieras för att passa det tilltänkta syftet.

Det finns flera områden där detta gör sig synligt, dels i abortfrågan, men även i debatten om dödshjälp. Här lyfter de liberala gärna fram människovärde och mänskliga rättigheter som något viktigt och värt att strida för, så länge det handlar om den gravida kvinnan. Eller så formuleras möjligheten att själv få välja när livet ska avslutas som en närmast okränkbar rättighet, snarare än att man ser det mänskliga livet i sig som okränkbart.

Argumenten som anförs av förespråkarna tycks försöka anspela på samma valfrihet och fräschör som en härlig salladsbuffé erbjuder. Men man behöver bara skrapa lite på ytan för att märka att det retoriska ordbygget i stället liknar en mindre upphetsande och näringsfattig färdigrätt, som fått stå kvar något för länge i micron. Innehållet förblir människofientligt, oavsett hur attraktivt det än må ha paketerats från början.

Det är viktigt att kunna tala om det som på olika sätt hotar och undergräver människovärdet och mänskliga rättigheter utan att instinktivt lägga locket på, eller falla för frestelsen att smutskasta meningsmotståndare, i stället för att hålla sig till debattens sakfrågor. Ämnesområdena kan lyftas och aktualiseras på olika sätt, bland annat genom att fortsätta att rocka sockorna den 21 mars varje år. 

Låt oss samtidigt stå upp för och rocka människovärdet varje dag på året, även de dagar då strumporna återigen har parat ihop sig rätt i garderoben. Vi får inte låta destruktiva och urholkande krafter få möjlighet till regelbundna och hårdföra angrepp som vi inte har mobiliserat för.

Vi behöver göra det för att vårt samhälle behöver förbli människovänligt. 

Och för att ett samhälle inte är bättre än hur det aktivt väljer att behandla sina minsta, sina mest svaga och utsatta människor.

Ett samhälle är inte bättre än hur det aktivt väljer att behandla sina minsta, sina mest svaga och utsatta människor.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...