Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Överlåtelse till Guds ord ett måste för att förstå missionsuppdraget

Hur ska man kunna enas kring ett gemensamt missionsuppdrag, om man som medlemmar inte delar samma åsikt kring Bibelns auktoritet? Det frågar sig Daniel Stråle, ledare för OM Sverige, och utmanar kristenhet att på nytt överlåta sig till Guds ord.

Debatt · Publicerad 00:00, 4 aug 2020

Vad är din förståelse av missionsuppdraget? Stanna gärna upp och fundera en minut.

Att sätta ord på missionsuppdraget är viktigt. Det får oss som församlingar att visa färg och därför borde denna fråga lyftas till en av våra viktigaste i stället för att delegeras till ett litet missionsråd eller en missionsorganisation. Hela Bibeln andas mission, eftersom mission ligger på Guds hjärta. Därför ”existerar församlingen av mission såsom elden existerar av att brinna” (Christopher Royer).

Att samlas kring en uppdragsbeskrivning är oerhört viktigt för tillväxt, och diskuteras därför på alla nivåer, inklusive i församlingar, samfund, missionsorganisationer och andra nätverk. Men hur ska man kunna enas kring ett gemensamt missionsuppdrag, om man som medlemmar inte delar samma åsikt kring Bibelns auktoritet? 

Här behöver vi som kristenhet i Sverige tänka till. Utan en tydlig överlåtelse till Guds ord kan vi inte ha den enhet som krävs för att förstå och slutföra missionsuppdraget, varken hemma i Sverige eller ute i världen.

Låg mig ge ett exempel: Jag brinner för samarbete över gränser och är själv del av en världsvid organisation med över femtusen arbetare från hundra länder som, trots våra olika kulturella och teologiska bakgrunder, har en stor enhet kring vårt missionsuppdrag – att ”se levande gemenskaper av efterföljare till Jesus bland de minst nådda”.

Detta är möjligt för att vi är överens om att Bibeln är referensen för allt vårt beslutstagande kring vår verksamhet. 

Ett större exempel är  Lausannedeklarationen, som formades 1974, där över 2 300 kristna ledare från mer än 150 nationer deltog. Många frikyrkliga sammanhang i Sverige ställer sig bakom denna deklaration, och därmed borde vår förståelse av församlingens missionsuppdrag och våra missionssatsningar också spegla dess innehåll.

Läsaren får själv bedöma sitt eget sammanhang, men jag tror att det är dags för oss kristna i Sverige att förnya vår överlåtelse till denna eller liknande deklarationer.

Missionsuppdraget kan inte sammanfattas i en mening, men det är inte lika komplicerat att förstå om vi sätter Jesus i centrum. 

Jesus sände inte ut sina lärjungar med en missionsmanual. Han tränade dem helt enkelt att vara överlåtna lärjungar till honom, som hör och lyder Guds ord, och tränar andra att göra detsamma. Bibeltroende efterföljare till Jesus tvivlar inte på att Jesus är världens ende Frälsare och ser därmed nödvändigheten för alla människors personliga omvändelse och tro. 

Sådana lärjungar kommer sakta men säkert att bli använda av Guds ande för att förändra liv och samhällen.

Den helige Ande utför missionsuppdraget genom oss och Anden är alltid trogen Ordet. Guds rike är där Jesus regerar. Allt har alltid handlat om Jesus och kommer alltid att handla om Jesus. Behovet för mission existerar inte bara för att människor behöver honom, utan för att tillbedjan saknas.

Detta är ännu en anledning till att vi vill ta evangeliet till dem som inte hört, både genom ord och gärning.

Kom, låt oss på nytt överlåta oss till Gud, söka honom hängivet genom bön och bibelläsning, fokusera på Jesus och låta oss uppfyllas av helig Ande för liv och tjänst. Då kommer vi vara lärjungar som tränar lärjungar som förändrar världen!

Missionsuppdraget kan inte sammanfattas i en mening, men det är inte lika komplicerat att förstå om vi sätter Jesus i centrum.

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kristna i Dalsland sprider hopp med Jesuskampanj

Mellerud. Kampanjen ”Jesus till Dalsland” är inne på det tredje av sex planerade år. Just nu är Mellerud i... söndag 20/9 11:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...