Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Nu stänger Olle Burell dörren för de mänskliga rättigheterna!

Är det så att Olle Burell egentligen är ute efter en viss grupp av skolor och helt plötsligt drar med både kristna och judiska skolor i sin häxjakt? Då är det kollektiv bestraffning, skriver Timoteus Lind, skolchef och t.f. rektor för Stefanskolan apropå hotet om hyresstopp för konfessionella skolor i Stockholms stad.

Debatt · Publicerad 00:00, 9 mar 2018

Det är medborgarnas fastighetsbolag som nu inte ska göra affärer med kristna och judar. Vem har gett Socialdemokraterna och Olle Burell mandat att diskriminera på grund av tro? Efter andra världskriget stiftades Europakonventionen för mänskliga rättigheter, för att förföljelse av religiösa aldrig mer skulle ske. Där regleras tydligt att ”…respektera föräldrarnas rätt att tillförsäkra sina barn sådan utbildning och undervisning som står i överensstämmelse med föräldrarnas religiösa och filosofiska övertygelse.”. Detta ställningstagande togs i Europakonventionen för att Hitlers förbud mot religiösa skolor inte skulle upprepas. Är det verkligen Socialdemokraternas, Sisab:s och Olle Burells plan att nu bryta mot både Europakonventionen och diskriminera på grundval av tro?

Som försvar för denna idé hänvisas till att kristna skolor skulle vara både odemokratiska och bidra till segregering. Det är starka påståenden som är helt utan belägg. Stefanskolan har varit hyresgäst hos Sisab i över 20 år. Ska vi nu inte längre få vara hyresgäster baserat på skolans kristna profil, så måste Olle Burell rimligen också kunna redovisa på vilka grunder han baserar det påståendet. Jag ser gärna en jämförelse med de kommunala skolorna i exempelvis villaområdena i Bromma. Eller varför inte de kommunala skolorna i Rinkeby och Tensta? Vilken mätmetod har han använt för att komma fram till slutsatsen?

Kan han inte påvisa att vår skola är mindre integrerande eller demokratisk så blir hans agerande att inte göra affärer med kristna exakt samma sak som om en pizzeria vägrar sälja mat till judar. Även ifall de varit betalande kunder i 20 år, just på grund av deras tro.

Att Olle Burell också så tydligt bryter mot den parlamentariska ordningen och utser sig själv till både domare och bödel är bekymmersamt. Vi har en Skolinspektion i Sverige som ska inspektera och döma och ett Skolverk som ska tolka och ställa lagkrav.  

Är det så att Olle Burell egentligen är ute efter en viss grupp av skolor och helt plötsligt drar med både kristna och judiska skolor i sin häxjakt? Då är det kollektiv bestraffning. Försöker Socialdemokraterna vinna enkla politiska poäng men inte vågar säga vad de egentligen är rädda för och låter min skola drabbas av deras oärliga feghet?

Jag skrev ett mejl direkt till Olle Burell den 5 mars där jag bad om klargörande i några enkla frågor kring hans intentioner och ställningstaganden. Dessa frågor önskar jag nu även att hela Sisab:s styrelse ger ett formellt svar på.

Vidare undrar jag hur Sisab och Burell ska hantera alla de skolor som inte kryssat i att de är konfessionella men likväl har religiösa huvudmän? Ska han införa en Stockholmsavdelning inom KGB som i hemlighet åsiktsregistrerar skolstyrelser runt om i staden? Då kränker han nog återigen grundläggande mänskliga rättigheter.

Jag förstår att allt detta är ett desperat och billigt politiskt knep för att vinna röster. Tydligt bevisat genom att Burell kontaktade Expressen i stället för att ta direkt kontakt med de få hyresgäster som det faktiskt handlar om. Likväl är det viktigt att ”mota Olle i grind”. Vi får inte bli ett samhälle där politiker tillåts bedriva häxjakter utan vetenskaplig grund, utövandes sin makt sittande på förtroendeposter i kommunala bolag. Det sammansvetsar inte ett land, tvärtom sliter det sönder samhället och skapar en atmosfär som jag hoppades gick i graven med Berlinmurens fall och andra världskrigets slut.

Är det så att Olle Burell egentligen är ute efter en viss grupp av skolor och helt plötsligt drar med både kristna och judiska skolor i sin häxjakt?

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...