På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Medierna tystade grundlagsändringen

Debatt · Publicerad 06:00, 3 dec 2010
Glorian har hamnat på sned hos makthavarna i Sverige. Våra "böneutropare", nyhetsuppläsare i radio och tv, berättade inte för oss att våra egna riksdagsledamöter enhälligt tagit det första beslutet om grundlagsändring den 2 juni 2010. Däremot blev vi under valrörelsen underrättade av samma "böneutropare", om att Kenya skulle ha folkomröstning om sin grundlag, vilket borde vara mindre angeläget att veta för oss.
För att grundlagsbeslutet ska vinna laga kraft måste det vara ett riksdagsval mellan det första och andra beslutet. Detta för att folket ska hinna ta del av, och eventuellt stoppa, en oönskad grundlagsändring. Den 24 november har Aftonbladet rubriken "Grattis – i dag får alla svenskar ny grundlag". För mig känns rubriken som ett hån, eller är det ironi? Det avgörande andra beslutet om ändringen av grundlagen (424 sidor text) är i vart fall ett faktum.
I stort sett hela svenska folket var ovetande om grundlagsändringen när de gick till val i september. Vem eller vilka har utfärdat ordern om "största möjliga tystnad i massmedia"?
Det är till och med en upprepad demokratisk skandal, då det var lika illa vid 2002 års val. Nu kan vi konstatera att vi har toppstyrda och odemokratiska massmedier, förutom att vi har sju odemokratiska riksdagspartier. Är det åttonde riksdagspartiet vårt hopp?

Svenska kyrkans biskop
Eva Brunne respekterar inte heller demokratin, genom att delta i protester mot valresultatet och dessutom hota demokratin med våld. Eller vad menade Eva Brunne genom att traska patrullo med pöbeln, som inte drog sig för att stoppa Sverigedemokraternas valmöten med hot om våld. Vad menade hon, i sin predikan vid riksdagen öppnande, med uttrycket "låt stenarna ropa"? Ropar hon efter samma stenar som djurrättspöbeln använder mot laglydiga medborgares liv och egendom? Vem kan känna sig skyddad av grundlagen, rättsväsendet, massmedier eller Svenska kyrkans ledning efter de senaste decenniernas demokratiska och moraliska förfall? Sten-Arne Persson
Partipolitiskt obunden demokrat

Nationalister band ris för egen rygg

Ledare Efter torsdagens val till provinsförsamlingen i Skottland står nu klart att Skotska... tisdag 11/5 00:00

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier