Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Måste böneutrop tillåtas?

Sverige, stackars arma land som har så okunniga och aningslösa politiker när det gäller religion och människors tro. Ska man tillstyrka eller avslå begäran om böneutrop från moskén i Fittja. Till synes en teknisk/juridisk fråga för dem. Främst är det en fråga av religiös och praktisk art, menar Claes-Göran Bergstrand.

Debatt · Publicerad 00:00, 15 okt 2012
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vad säger moskéns företrädare?
Böneutropet är för oss ungefär vad klockringning är för kristna, säger Hassan Alp, vice ordförande för Botkyrka islam­iska kulturföreningen, till Metro (28 september).
Är han okunnig om vår kristna tradition, eller är det ett taktiskt uttalande för att vilseleda sekulariserade svenskar. I Koranen finns ingen uppmaning som kräver böneutrop. Man måste inte ha böne­utrop från en minaret. Det finns andra sätt för dem att kalla till bön.

Historiskt har det varit en praktisk åtgärd att påkalla muslimers uppmärksamhet för bönetiden. Där det förekommer i den västerländska kulturen är det mer av en symbolhandling. Samtidigt är böne­utropets innehåll: "Allah är stor. Jag vittnar om att det inte finns någon annan gudom än Allah", av en missionerande karaktär. Visserligen sker det på arabiska, som få svenskar förstår, men utropets budskap är tydligt.

Här finns en religiös aspekt. Islamsk tro vill ställa sig över allt annat. Dess ideologi är dominant, det vittnar de höga minareterna om (32 meter i Fittja). Att förvandla en pingstkyrka till moské, som man gjort i Flen, är också ett sätt att erövra andlig mark för islam.

I Fittja ansöker den islam­iska kulturföreningen om att få ha ett böneutrop i veckan.
Vi börjar med att ansöka om tillstånd på fredagar. Kanske blir det mer någon gång i framtiden, vi får se, säger Hassan Alp.
Självklart kommer inte muslimska församlingar att nöja sig med böne­utrop i en moské i Fittja en gång i veckan. De inväntar lägligt tillfälle att begära ett utökat tillstånd för fler dagar och i fler moskéer.

Det blir ett praktiskt problem. Då böneutrop är ett främmande inslag i vår svenska kultur, får man troligen räkna med irritation när det sker från moskéer i mer tätbefolkade områden. Det kan innebära att hat och våld mot muslimer och deras egendom eskalerar, något som de flesta inte vill ska hända.

Låt mig understryka att dessa åsikter inget har med islamofobi att göra. Jag har haft kontakt med muslimer till och från sedan sextiotalet. Må kommun­politikerna fatta ett klokt beslut. Låt oss slippa böneutrop för det goda samhällets sak.

Claes-Göran Bergstrand

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Ärkebiskop Jackelén som talare vid Nyhemsveckan möter kritik

Pingst. Bland den kommande Nyhemsveckans talare, som annonserats på Facebook, står Svenska kyrkans... måndag 16/5 13:58

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier