Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

KDU: Dags att landets synagogor görs till nationella skyddsobjekt

En känd rapartist som sprider konspirationsteorier om judar samt utländska krafter som finansierar islamism i Sverige. Det är två av flera exempel på hur antisemitismen utgör ett växande hot mot judar i Sverige, menar Jonathan Derneborg, förbundsstyrelseledamot KDU, som nu efterlyser kraftiga åtgärder mot problemen.

Debatt · Publicerad 00:00, 26 jan 2023
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Det blåser antisemitiska vindar i Västvärlden igen och Sverige, som redan har stora problem med judehat, måste ta till krafttag mot antisemitismen. Svenska judar ska kunna leva ett tryggt liv i Sverige utan att behöva gömma sin identitet. Vi i KDU föreslår ett flertal åtgärder för att tackla det uråldriga hatet mot en av Sveriges mindre men extremt utsatta minoritetsgrupp.

När judar i december 2022 firade första dagen av chanukka, och många andra svenskar samtidigt förberedde sina julfiranden, skedde ännu en attack mot en synagoga i Sverige. Denna gång var det Norrköpings synagoga som utsattes för ett brandattentat. Tursamt nog hade chanukka-firandet hållits tidigare under kvällen så ingen var i byggnaden, och elden tog aldrig fart.

Attacker mot synagogor är inget nytt i Sverige; även 2017 skedde ett uppmärksammat attentat mot synagogan i Göteborg. Då slängde för­övarna molotovcocktails mot byggnaden, medan ett 20-tal ungdomar befann sig därinne. Ungdomarna fick söka skydd nere i källaren.

Antisemitismen visar inte bara sitt fula tryne genom attentat mot synagogor. I en kartläggning om antisemitism utgiven av Stockholm Stad, på uppdrag av det förra styret, beskriver judiska elever vad de får utstå i skolan. Elever har fått utstå heilande, och en av dem berättar att han fått utstå skämt om honom och Hitler.

Rapporten visade också hur det finns brister i hur lärare talar om antisemitiska konspirationsteorier.

Det är minst sagt en oroande utveckling. Vi ser också hur antisemitismen sprids genom kulturen, inte minst genom att en känd rapartist från USA har börjat sprida konspirationsteorier om judar och hyllat nazister. Detta medför en fara som inte får underskattas. Antisemitismen måste pratas om och tas på allvar i hela samhället. Annars kommer vi se en förvärrad situation för Sveriges redan hårt utsatta judar.

Antisemitismen i Sverige kommer främst från tre håll:

• Den högerextrema rörelsen, som sprider sin nazistiska agenda.

• Vänsterextremt håll, då ofta förklädd som en ulv i fårakläder som gömmer sig ofta bakom uttrycket ”antisionism”.

• Islamistiska krafter, en nyare form av antisemitism i Sverige.

Vi i KDU har en rad åtgärder för att tackla antisemitismen både vid roten och för att förbättra situationen på kort sikt för Sveriges judar.

Först och främst måste samhället ta sitt ansvar för att skydda svenska synagogor. I dag måste synagogor över hela Sverige lägga enorma summor på säkerhet – pengar som skulle kunna gå till annan aktivitet i den judiska församlingen. Det är inte värdigt ett land som Sverige.

Därför vill vi att synagogor ska klassas som nationella skyddsobjekt, så de kan få ökat stöd för sina säkerhetskostnader. Vi anser också att våldsbejakande organisationer bör förbjudas i Sverige.

Vi i KDU vill även att Forum för levande historia informerar om islamismen, där antisemitismen är en bärande faktor. Vi vill stoppa extrema krafter från Saudiarabien och Qatar från att finansiera religiösa organisationer och samfund i Sverige, vars mål är att sprida den islamistiska ideologin.

Vi har även sett hur antisemitismen kommit via invandring från vissa delar av världen. Därför vill vi se en obligatorisk samhällsorientering för nyanlända om vad som gäller i vårt samhälle.

Situationen för svenska judar är svår i dag, och kampen för ett tryggare samhälle kommer att vara lång. Men för vår demokratis skull får vi aldrig ge upp kampen mot antisemitismen.

Antisemitismen måste pratas om och tas på allvar i hela samhället.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00