Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

HRW: ”Vi har inte påstått att Israel är en apartheidstat”

Vi avvisar grundlösa attacker mot vår organisation eller personals professionella integritet. Vi kom inte lättvindigt till denna slutsats. Det skriver Human Rights Watch i en replik till Christina Toledano Åsbrinks Israelkommentar i Världen idag den 6 maj.

Debatt · Publicerad 00:10, 12 maj 2021
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Vi är alla överens om att likabehandling av människor är grundläggande för universella rättigheter och för våra gemensamma värderingar. Oavsett hur vi ser ut, var vi bor eller hur vi ber, bör vi alla behandlas lika.

Ändå utsätts miljontals palestinier för systematisk diskriminering. Efter mer än två års omfattande juridisk analys konstaterar Human Rights Watch att israeliska tjänstemän begår brotten mot mänskligheten apartheid och förföljelse, enligt internationella rättsliga definitioner.

Det finns inte någonting som heter ”apartheidstat” i internationell rätt. Vi har inte påstått att Israel är en apartheidstat. Det vi konstaterar i vår rapport är att israeliska myndigheter bryter mot det internationella förbudet mot apartheid.

Det internationella samfundet, inklusive den svenska regeringen, har en skyldighet att ta itu med den diskriminering som sker nu, i stället för att förlita sig på en fredsprocess som har pågått i decennier för att eventuellt få slut på detta missbruk i framtiden.

Flera organisationer har kommit fram till liknande slutsatser, inklusive israeliska och palestinska människorättsorganisationer (B’Tselem, Yesh Din, Al Haq och andra) och den amerikanska tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace.

Human Rights Watch, som täcker mer än 90 länder, varav 19 i Mellanöstern och Nordafrika, har publicerat ett flertal rapporter som dokumenterar allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna av Hamas och den palestinska myndigheten. Vi använder samma metodik och standarder överallt där vi arbetar.

Vi välkomnar diskussioner om vårt arbete eller fakta i vår rapport och vi avvisar grundlösa attacker mot vår organisation eller personals professionella integritet. Vi kom inte lättvindigt till denna slutsats. Men vi måste acceptera fakta – det är det enda sättet att börja ändra status quo.

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier