Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Handlar inte om en ny religion

”Det har inte varit ovanligt genom historien att reformationsarbete uppfattas kontroversiellt och separatistiskt", svarar chefen för Svenska kyrkans internationella arbete, Gunilla Hallonsten, prästen Bo Brander som menar att hon medverkar till att skapa en ny religion. Hallonsten vill se demokratisk ordning och öppenhet.

Debatt · Publicerad 00:01, 3 jun 2016

Bo Brander målar i Världen idag 30 maj upp bilden av en konspiration från ”kyrkoledningen” och skriver att Svenska kyrkans internationella arbete tagit täten för formandet av en ny religion. Det är inte ofta en ny religion formas, och så är inte fallet nu heller. Men det har genom historien inte varit ovanligt att reformationsarbete väckt stark kritik och uppfattats kontroversiellt, till och med separatistiskt.

Jag är glad över att vi arbetar i en kyrka där en demokratisk ordning och en öppen dialog tillåter oss söka nya sätt att förstå Guds mission, och hur vi ska tala om Gud så att både de som har språket och de traditionella bilderna känner igen sig, och att de som vi vill nå med det glada budskapet, men som inte känner sig hemma, också känner sig lockade att få veta mer.

Med glädje läser jag att du uppfattar att samarbetet inom ACT Alliansen bidragit till förtroende. Förra årets julkampanj visade också med sitt insamlingsrekord att Svenska kyrkans internationella arbete har stort förtroende bland många. Det är min förhoppning att vi tillsammans inom det internationella arbetet på alla nivåer i Svenska kyrkan fortsätter bidra till att Guds rike blir synligt här och nu, genom arbete med rättvisa, jämställdhet och försoning – hemma och borta.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier