Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

"FN och Abbas ansvariga för våldet"

Tempelberget har undan för undan förvandlats till ett slags religiöst Nordkorea, där friheten för judar (eller kristna) att tillbe på denna plats är lika med noll. Det skriver Bengt-Ove Andersson, AU-ordförande i i Vänskapsförbundet Sverige-Israel och pekar ut PA-ledaren Mahmoud Abbas och FN som ansvariga för den senaste tidens våldsamheter.

Debatt · Publicerad 00:01, 9 aug 2017

När man talar om Tempelberget i Jerusalem som en lika helig plats för de tre stora religionerna, är det en sanning med stor reservation. Här byggdes det första judiska templet för över 3 000 år sedan, och platsen har sedan dess varit det självklara centrat för den judiska tron. Därifrån är klivet långt ner till kristna och muslimer vad gäller legitima religiösa, kulturella och historiska anspråk på platsen. Islam har två platser som övertrumfar Jerusalem i helighet, Mecka och Medina, och när muslimer ber vänder de sig inte mot Jerusalem utan mot Mecka.

Då Israel för 50 år sedan återtog kontrollen över sina heliga platser i östra Jerusalem, hade judar av det ockuperande Jordanien helt utestängts från dessa sedan 1948. Dock valde Israel att låta den administrativa kontrollen över Tempelberget förbli i den muslimska religiösa myndighetens händer.

Resultatet blev tyvärr att Tempelberget undan för undan förvandlats till ett slags religiöst Nordkorea, där friheten för judar (eller kristna) att tillbe på denna plats är lika med noll, och varje försök att ens blicka upp mot himlen leder till att man blir bryskt åthutad och i en del fall även misshandlad.

Överhuvudtaget är det inte särskilt vanligt med platser för tillbedjan varifrån folk efter förrättad bön strömmar ut med mord i ögonen och där kravaller och våldsamheter ofta blir följden. När två poliser kallblodigt mördades på Tempelplatsen blev det alltså droppen för de israeliska myndigheterna som trots allt har ansvar för säkerheten, och man beslöt att upprätta metalldetektorer vid ingången. Sådana fanns redan på muslimernas heliga plats i Mecka och på många andra platser. Men detta togs alltså till intäkt för nya våldsamheter.

Huvudansvaret för våldsamheterna och den följande krisen vilar tveklöst på palestiniernas ledare Mahmoud Abbas, som istället för att mana till lugn offentligt uppviglade till våld och krävde ”dagar av vrede”. Det ledde bland annat till det brutala knivmordet på en judisk familj under deras sabbatsmåltid, och mördaren förklarade sig ha hörsammat Abbas uppmaning.

Ett stort ansvar för krisen vilar också på FN. Få saker i världen är så historiskt och arkeologiskt belagda som judendomens band till gamla Jerusalem och till Tempelberget. Att palestinierna har ägnat sig åt en helt egen historieskrivning som förnekar alla judiska band till platsen och förklarar att det aldrig stått något judiskt tempel där är något som alla seriöst tänkande bara kunnat skaka på huvudet åt. 

Men FN har med flera beslut de senaste månaderna valt att validera denna vettlösa historieskrivning genom att förneka just dessa judiska band. I ett uppmärksammat beslut har UNESCO förklarat Tempelberget och Västra muren för muslimska helgedomar. Att Sverige röstade för resolutionen är anledning till djup skam. Istället för att agera som en stabiliserande faktor har FN hällt olja på elden och uppmuntra palestinierna att framhärda i sina krav på ensamrätt inte bara till Tempelplatsen utan till hela östra Jerusalem.

Det är naturligtvis absurt att anklaga Israel för att eskalera oroligheterna för att de gjort sin plikt, att garantera säkerheten på Tempelberget. Samtidigt undviker man att ställa Abbas till svars, som uttryckligen har krävt våldsamheter. Det förblir ett faktum att det endast är under israelisk kontroll som alla olika trosriktningar har garanterats fritt tillträde till sina heliga platser i Jerusalem. Hur det skulle bli om östra Jerusalem överlämnades till den palestinska myndigheten får man en tydlig fingervisning om genom de senaste händelserna.

I grunden handlar allt givetvis om att avlegitimera judarnas rätt till sitt land. Men den rätten är fastlagd både religiöst och historiskt, oavsett vad Hamas, Abbas eller FN säger. Det är först när alla dessa inser att judarna har återvänt till sitt land och sina heliga platser för att stanna, som vi kan hoppas på verklig fred i Mellanöstern. En fred med rättvisa både för araber och judar.

Det är naturligtvis absurt att anklaga Israel för att eskalera oroligheterna för att de gjort sin plikt, att garantera säkerheten på Tempelberget.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...