När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

En kurators önskan

Debatt · Publicerad 00:00, 7 nov 2012

Det är sannerligen inte lätt vara varken tonåring eller förälder idag. Detta är något som jag vågar påstå utifrån mitt yrke som kurator på fyra kommunala skolor och en kristen friskola.
En förkrossande majoritet av eleverna som kommer till mig för stöd, gör det på grund av vad vuxna gjort eller inte gjort. Vuxnas egna konflikter, stress, ångest, bekvämlighet, själviskhet, med mera spiller allt för ofta över på barnen. Och detta spiller över på barn som dessutom själva möter sina problem och utmaningar genom att växa upp i dagens samhälle, som verkligen inte alltid främjar deras chanser till ett bra liv, där de dessutom ska få chansen att lära känna Gud. Pressen på dagens ungdomar är enorm. Så även på föräldrarna.

När jag sitter med en förtvivlad ung människa framför mig som mår dåligt, så är det alltför ofta som jag önskar att det egentligen var föräldrarna som satt framför mig. Inte för att jag vill döma eller klaga på förälderns förmåga att vara förälder, utan för att stödja, stärka och hjälpa denne i sin, av Gud, givna kallelse att hjälpa sina barn i deras uppväxt och uppfostran.

Eftersom jag jobbar främst i den kommunala skolan, så får jag i de flesta fallen inte heller gå in i samtalen på den fantastiska skatten jag själv har funnit i Guds ord och i att tillhöra en lokal församling, vilket är en fantastisk källa till en trygg uppväxt och stark uppfostran som inte kan jämföras med något annat "redskap" jag egentligen kan ta till.

Här, i denna insändare, får jag dock chansen att både nå föräldrar och dessutom koppla det till Kraften med stort K, helt utifrån det jag ser fattas de barn och ungdomar jag möter, utifrån mitt kuratorsperspektiv.
Själva samtalen med barnen och ungdomarna är naturligtvis konfidentiella, men låt mig ge några sammanfattande punkter som, om de tillämpas, möjligen minskar behovet av att behöva en kuratorskontakt.
"Vänj den unge vid den väg han bör vandra, så viker han ej av från den när han blir gammal." (Ords 22:6 )
Att "vänja" är varken att tvinga eller tjata, utan det handlar om att med tålamod, under lång tid och med sitt eget liv och vandring låta den unge bli så van vid det som är rätt för denne att allt annat känns ovant. Vill du att ditt barn ska göra något bra, gör det själv. Vill du att ditt barn ska undvika något dåligt, undvik det själv.

Närvaro: Var närvarande, inte bara fysiskt, utan var även aktivt närvarande. Så många av de ungdomar jag möter, saknar sina föräldrars närvaro, trots att de bor under samma tak. De kan känna sig ensamma och övergivna trots att föräldern finns där men är så upptagen med sin egen karriär, sina egna nöjen och sitt eget liv att barnen  inte känner sig sedda. Sträva efter att vara lik Kristus, "på endast en böns avstånd" för dina barn.

Tillit: Låt barnen få känna att du litar på dem. Detta är inte samma sak som att du ska sluta beskydda dem och deras säkerhet. Det går att övervaka dem samtidigt som de känner att du litar på dem, vilket uppnås genom god kommunikation och ömsesidig tillit. Detta är ytterst viktigt när de börjar bli tonåringar. Det är inte alltid som tonåringar bekräftar detta tillbaka med sina ord, men det finns där oftare än vad vi tror. Innerst inne vet de att de behöver vuxnas övervakning, om tilliten är etablerad.

Lyssna: Låt barnen få känna att du lyssnar på dem, bekräfta deras tankar, funderingar och känslor. Då kommer de att göra likadant tillbaka. Om du undviker att döma och bedöma, så kommer de att kunna dela sitt innersta med dig.

Ramar och kramar: Barnen både behöver och önskar ramar och kramar. Ja, ramar i form av regler är faktiskt något de önskar sig, oavsett vad de säger till dig. Detta ger dem en grundtrygghet som bär livet ut. Även här så är det inte alltid de uttrycker det med ord, men önskan finns där. Dessa behöver hela tiden anpassas efter ålder och situation, men måste alltid finnas där och kommuniceras med dialog och tillit. Reagerar de starkt när du försöker ge dem ramar och kramar så är det kanske inte själva intentionen de reagerar mot utan sättet som du försöker göra det på. En ögonkontakt med ett leende, kan vara precis den "kram" eller "ram" de ibland behöver.

Konflikter: Om ni har konflikter med era barn, skrik inte och hota inte. Däremot  går det utmärkt att vara både arg och ge konsekvenser, trots att skillnaden kan vara hårfin. Var alltid noga med att visa kärlek och omsorg när de hårda känslorna lugnat sig, med ord eller kärlekshandlingar. Har ni som föräldrar konflikter med varandra som barnen märker av, se till att de även märker att ni försonas. Finns det konflikter i barnens närhet med andra vuxna som kanske pågått länge och som inte har ett tydligt slut, sitt ner och förklara. Våga kommunicera med barnen om det. Låt dem aldrig sväva i ovisshet.

Några mer konkreta tips:
• Om ditt barn har mobiltelefon, så kan du också ha som regel för barnet att du alltid ska kunna ringa dem på fritiden.
• Ha alltid en god kontakt med dina barns kompisars föräldrar, och var noga med att dina barn vet om det.
• Låt alltid Guds ord, bön och den lokala församlingen vara viktig i ert hem och i vad ni investerar er tid i.
• Säg alltid nej till alkohol och andra droger i ert hem, och förklara varför för era barn.
• Tidsbegränsa tv- och datortiden, de kommer alltid att vara dåliga barnvakter.
• Var noga med vila, kost och motion.

Och till sist: våga ha kontakt med dina barns kurator, inget glädjer en kurators hjärta mer än föräldrar som tar kontakt och vågar visa sin oro för sina barns mående. Den föräldern som gör detta är i en kurators ögon en kärleksfull förälder som vågar vara aktiv för sitt barn, och som vågar erkänna att det inte är lätt att vara förälder.

Mikael Hansson
Kurator

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Forskning. Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie... tisdag 10/12 18:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...