Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Det är Fredrik Wenells världsbild som är obiblisk

Debatt · Publicerad 13:00, 20 mar 2023
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Fredrik Wenell angriper Världen idag på Dagens ledarsida för att vara obiblisk när man talar om att Gud förväntar sig att även nationer bör söka Gud och omvända sig annars kan dom komma. Wenell menar att dom över nationer inte är aktuellt i vår tid eftersom Jesus har tagit vårt straff, och därför dömer han ingen då vi lever i nådens tid,

Men Jesus har befallt oss ”att omvändelse och syndernas förlåtelse ska förkunnas i hans namn för alla folk” (Luk 24:47). Då kan man inte bara välja det ena, syndernas förlåtelse, och predika att Gud älskar oss som vi är och utesluta omvändelsen – det blir ett falskt evangelium, och det är ju det som blir en obiblisk förkunnelse.

Att Gud dömer nationer även i nya förbundets tid, nådens tid, ser vi av Jesu ord när han talar till nationen Israel: ”När Jesus kom närmare och såg staden grät han över den och sade; Tänk om du i dag hade förstått, också du, vad som ger dig frid! Men nu är det dolt för dina ögon. Dagar ska drabba dig då dina fiender bygger en belägringsvall runt dig och omringar och pressar dig från alla håll. De ska slå dig och dina barn i dig till marken och inte lämna sten på sten i dig, därför att du inte förstod den tid då Herren besökte dig” (Luk 19:41–44), och Jesus förklarade senare: ”Det är straffets tid” (Luk 21:22).

Jag är förvånad över en teologi som utesluter Gamla testamentets varningar, att vi kan bortse ifrån dessa därför att vi lever i nådens tid.

Paulus skriver till den kristna församlingen i Korinth, som ju levde i det nya förbundets tid, att det som hände Israels folk i öknen blev nedskrivet som en varning även för oss som lever i det nya förbundet, även om det han talar om hände under gamla förbundets tid.

Han säger: ”Det som hände dem är exempel och det skrevs ner för att varna oss som har världens slut inpå oss” (1 Kor 10:11).

Aposteln Petrus, som också levde under nya förbundet, precis som vi, tar upp det som hände gaysamhället Sodom som en varning också för i vår tid. Särskilt i 1917 års översättning blir det klart: ”Och städerna Sodom och Gomorra lade han i aska och dömde dem till att omstörtas, han gjorde dem till ett varnande exempel för kommande tiders ogudaktiga människor” (2 Pet 2:6).

Så jag är förvånad över att man menar att vi kan bortse från Guds handlande med nationer i Gamla testamentets tid. 

Jag menar att det inte är Världen idags teologi som är obiblisk, som Fredrik Wenell säger, utan snarare hans.

Men då frågar Wenell: Varför har då Gud inte dömt en sådan nation som Nordkorea? Det vet jag inte, men troligen av den orsak Petrus nämner: ”Han har tålamod med er, eftersom han inte vill att någon ska gå förlorad utan att alla ska få tid att omvända sig” (2 Pet 3:8).

Men domen kommer förr eller senare, och kan komma även i vår tid, även för Sverige om vi inte söker Gud.

Rädslan att bli lämnad kvar

Församlingsdoktorn. Som pastor stöter jag emellanåt på människor som under 1970- och 1980-talet hörde predikningar om... fredag 2/6 00:00

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10

Kinesisk expert: Labb kan vara ursprung till coronaviruset

Kina. Det kan inte uteslutas att coronaviruset ursprungligen kom från ett laboratorium. Det säger George... torsdag 1/6 22:00

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10