Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Åtskilliga obehagliga aktörer i Ship to Gazas kulisser

"Tillsammans är de många, dessa Ship to Gaza-anhängare, som inte är nogräknade med sitt sällskap och som ofta bereds utrymme att framföra sina åsikter om Israel", skriver Ebba Busch Thor, Lars Adaktusson och Mikael Oscarsson från Kristdemokraterna.

Debatt · Publicerad 00:00, 20 aug 2018
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

De kallar det en humanitär insats för nödställda palestinier. Men i själva verket är Ship to Gaza mer av ett propagandajippo riktat mot Israel som land med åtskilliga obehagliga aktörer i kulisserna.

Exemplen har varit många genom åren. Årets kryssning medför bland annat två journalister från iranska tv-kanaler som ägs av Irans statsstyrda och enda lagliga etermediebolag IRIB, vars högsta chef utses direkt av landets ayatollah Ali Khamenei. IRIB hårdsatsar just nu på att få ut regimens propaganda på flera olika språk, bland annat engelska, och företaget är naturligtvis väldigt intresserat av västerländska Israelhatare. De anses med största sannolikhet vara mottagliga för den antisemitism och de konspirationsteorier som företagets kanaler redan pumpar ut.

Tidigare har Ship to Gaza samarbetat med den turkiska islamistgruppen IHH, som har starka band till president Erdogan och hans parti AKP. IHH har hotat turkiska judar med hämnd för vad Israel gör. IHH har även kopplingar till terroristorganisationen Hamas, vars officiella hållning är att judarna i Israel ska utrotas.

Så varför är detta viktigt även för oss i Sverige? För att de svenskar som deltar i seglatsen inte är vilka som helst. Många är de toppolitiker som deltagit genom åren. Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt deltog 2012 (dock inte på den mer riskabla biten mot slutet) och har uttalat sitt aktiva stöd till årets resa. Alltså den med de iranska statsjournalisterna där också medlemmar från vänsterpartiet deltar.

Bland andra svenska makthavare som rest med på fartyget märks Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som greps ombord 2003 och därefter kastades ut ur Israel. En annan miljöpartist som deltog i samma resa var Mehmet Kaplan, som senare skulle bli bostadsminister men tvingas avgå efter samröre med diverse extremister.

Alla makthavare som rest med Ship to Gaza har inte varit politiker. Forskaren Mattias Gardell har deltagit, liksom läkaren Henry Ascher, författaren Henning Mankell och skribenten Kajsa Ekis Ekman. Tillsammans är de många, dessa Ship to Gaza-anhängare, som inte är nogräknade med sitt sällskap och som ofta bereds utrymme att framföra sina åsikter om bland annat Israel i nyheter, debatter och morgonsoffor.

Därför är den här frågan även inrikespolitik. Antisemitismen brer ut sig i Sverige, både i form av nazistiska NMR som angrep flera människor, bland annat från Vänskapsförbundet Sverige-Israel, under den senaste Almedalsveckan och i form av islamister som invandrat från Mellanöstern. Situationen i Malmö är bekant sedan länge, inte bara i Sverige utan även i USA. Barack Obama skickade som bekant sitt sändebud mot antisemitism till staden – ett mycket dåligt betyg på judars situation där.

När svenska politiker och debattörer blandas med extrema och ibland direkt terroriserande grupper så är det oundvikligen något som får effekt här hemma. Glidningar sker, debattens gränser flyttas. Judars situation riskerar förvärras ytterligare, som ett resultat av dessa direkta och indirekta påverkansoperationer.

Här får aldrig något annat gälla än ovillkorligt motstånd. Vi kristdemokrater är, och tänker fortsätta vara, en garant för att det motståndet aldrig upphör.

När svenska politiker och debattörer blandas med extrema och ibland direkt terroriserande grupper så är det oundvikligen något som får effekt här hemma.

Ny vapenlag redo att klubbas i USA

USA. Tuffare bakgrundskontroller och större möjlighet att neka personer som dömts för våld i nära... måndag 27/6 10:00

Segregationen ökar i hela landet

Rapport. Segregationen ökar och allt fler människor bor i utsatta områden, visar en ny rapport från Delmos,... måndag 27/6 07:00

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier