Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Vem var han, mannen med det brinnande hjärtat?

Bönekrönika · Publicerad 13:00, 25 jul 2018

Olof Hedengren (1812-1870), Risberga i Närke. Vem var han, mannen med det brinnande hjärtat i väckelsen och vad kan vi lära av honom? Familjen fick 12 barn, var godsägare och 90 personer arbetade på gården. Han var lekmannapredikant och politiker. Efter svår missväxt och några tragedier i familjen började han ivrigt söka Gud i Skriften och blev en trons man. Han fick namnet ”mannen med det brinnande hjärtat”, som det står ingraverat på en stor sten vid bönehuset som är byggnadsminne sedan 1970 och ligger nära Risberga kloster.

Under senare delen av sitt liv ägnade han sig som lekmannapredikant åt kristet arbete. Han gjorde Risberga till centrum för den religiösa väckelsen i Närke. Under hans ledning utvecklade den sig i frikyrklig riktning. Han lät bygga landets första och äldsta bönhus i sitt slag på sin egendom 1855 där stora skaror samlades för att höra honom och andra predikanter förkunna Guds ord. Bönehuset tog 700 bedjare. Det kom folk ända från Värmland och Västergötland. Han vart motarbetad av kyrkan och präster. Han själv sade att ”prästerna hade inte blivit väckta av Anden.” 

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...