Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Vad håller om 40 år?

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 14 jul 2020

För några dagar sedan åkte vi som familj till ostkustens pärla Öregrund. Visste du att Öregrund är den enda orten på ostkusten där man kan se solen gå ned i Östersjön?

Skälet för vår dagsutflykt var nostalgiska, jag växte nämligen upp som barn i Öregrund. Min far var pastor i Filadelfiaförsamlingen och vi bodde på klassiskt manér som familj i kyrkans ovanvåning. Det var över 40 år sedan flyttlasset gick därifrån, utan min far, han hade hastigt avlidit i en hjärtinfarkt endast 43 år gammal. Jag var 13.

För varje gång jag besöker Öregrund gör minnenas parad exercis. Klättringen på klipporna under stormiga dagar, cykelturer i gränder och smågator, småaffärerna som för länge sedan bytt ägare och innehåll, färjan till Gräsö, den unika Klockstapeln, badet vid Tallparken med mera.

Idag har staden bytt karaktär och blivit mer en renodlad sommarort för turister. Filadelfiakyrkans lokal har blivit privatbostad, glädjande nog av en pastorsfamilj, men det bedrivs mig veterligen ingen regelbunden kristen verksamhet i Öregrund idag, förutom Svenska kyrkans gudstjänster.

Jag har funderat över vad som egentligen blivit bestående av allt arbete som min far och andra lagt ner för Guds rike på denna lilla ort. Av allt vi gör för Gud, vad kommer att bestå om – låt oss säga – 40 år?  Vad håller över tid?

Pastorer kommer och pastorer går. Verksamheter startas och verksamheter ebbar ut. Visioner föds och visioner dör. Relationer byggs och relationer rivs. Men – och detta är verkligen unikt – det finns någonting som faktiskt består över tid. Någonting som även efter 40 år, eller 400 år, fortfarande är lika kraftfullt och relevant.

Låt mig ge dig tre stora sanningar som aldrig är förgäves att ägna sin kraft åt och som – i en tidsmaskin – kommer vara lika värdefullt om 40 år, det vill säga år 2060.

Guds ords förkunnelse. Orden från Gud är lika relevanta idag som 1491 – då Öregrund fick stadsprivilegier – eller vilken annat datum som helst. Gud ändrar aldrig sitt Ord och all biblisk undervisning är därför alltid relevant. Trots att ryssarna brände ner Öregrunds kyrka både 1652 och 1791 förstördes inte Skriftens budskap. Min egen tro på bibelordets trovärdiga budskap grundlades i Filadelfiaförsamlingen Öregrund.

De heligas böner. Det bads mycket i Filadelfiaförsamlingen Öregrund under min tid. Jag ringde min egen mor för att dubbelchecka, jo då - två gånger per vecka var det knäbönemöte – för moster Agdas rygg, Öregrunds syndare, väckelse i Sverige och hela världens frälsning. Var detta förgäves? Absolut inte! Böneskålarna fylldes med ”de heligas böner upp inför Gud” (Upp 8:4). Gud älskar att andas in de heligas böner och han minns vad som luktar gott.

Goda gärningar. Gud registrerar noga varje enskild god gärning. Inte som merit för evig frälsning men som äkta godhet. Det betyder något, i den eviga rättvisans vågskål, att göra gott.

Guds ord blir bestående

Bönerna blir bestående

Goda gärningar blir bestående

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00
E-tidning
Senaste magasinen