Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Christian Wendesten Foto: Privat

Ser du hindret eller möjligheten?

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 19 jan 2023

Jag tittar på mannen framför mig. Han säger: ”Det går inte. Vi har inga lånebilar inne just nu.” Min första tanke är: ”Åh nej, vi behöver verkligen en bil.” Vi har lämnat in vår bil på verkstad och jag förväntade mig en lånebil. Jag tittar åter på mannen i receptionen. Bakom honom ser jag ett urklipp på en storväxt ishockeymålvakt med en text ovanför: ”Se inte på hindret!”

Jag får tanken att någon har satt upp den där bilden bakom den här mannen av en anledning. Kanske är han känd som ”Mr Omöjlig”? Nu gäller det att inte se på hindret. Inom mig ber jag: ”Herre, jag ser på dig och dina möjligheter.”

Så vänder jag mig till mannen igen och ber honom att göra en extra koll. Han tittar upp förvånat och mumlar: ”Jo, men finns det inga bilar så finns det inga bilar”, men kollar ändå igen. Jag fortsätter att be inom mig. Plötsligt tittar han upp och säger sävligt: ”Jo … vi har en Mazda.” Jag lyckas hejda ett ”Halleluja!” och utbrister i stället: ”Jag tar den!”

Vad ser du? Hindret eller möjligheten? Målvakten eller luckan in i mål?

För några år sedan kollade jag på en film, baserad på en verklig händelse, om en löpartalang från USA. Här är min sammanfattning av filmen som jag kommer ihåg den:

Tränaren säger till den unga kvinnan: ”Vad ser du?” Hon svarade: ”Jag ser en idrottsarena och en stor inhägnad.” Coachen, som märker att talangen har tappat fokus, försöker lyfta hennes blick. ”Se i stället hur du springer först i mål. Se dig själv som en segrare!”

Senare insjuknar hon i en sorts giftstruma, hennes fötter svullnar och synen blir dålig. Läkaren vill amputera men detta avböjs. Man ser i filmen en bedjande pappa och att en behandling sätts i gång. Tränaren försöker trösta, och hon säger då med glimten i ögat: ”Vad ser du, coach?” Han svarar lite svävande: ”Jag ser ett sjukrum och några väggar”. Då säger hon frimodigt: ”Jag ser att jag springer … och jag springer i mål som en segrare i nästa tävling.”  

Två efter behandlingen vann den unga kvinnan, som heter Gail Devers, ett olympiskt guld.

Vad ser du? Se på Jesus, som är trons början och upphovsman och den som fullbordar tron. Det finns så många omständigheter och motigheter som vill slå ner modet på oss. Tänk också på Elisas tjänare, som blev lamslagen av fruktan. Han såg bara på fienden. Men profeten Elisa bad: ”Herre, öppna hans ögon så att han ser.” Han såg då Guds väldiga armé av änglar på berget (2 Kon 6:17).

Vad ser du inför 2023? I ett kritiskt skede i Israels historia får Sakarja en fråga: ”Vad ser du?” Profeten ser i en syn en sjuarmad ljusstake av guld. Han ser också oljan som rinner till ovanifrån. Därefter kommer de för oss numera klassiska orden: ”Varken genom [mänsklig] styrka eller makt, utan genom min Ande, säger Herren Sebaot” (Sak 4:6).

Låt oss be och tro tillsammans. Vi är hans ljusstake och vi lyser i kraft av Guds ande. Vi ser hans möjligheter och vi springer i mål som segrare!

Vi är hans ljusstake och vi lyser i kraft av Guds ande. Vi ser hans möjligheter och vi springer i mål som segrare!

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00