Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Lammets blod övervinner

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 29 okt 2018

När Bibeln undervisar om bön, vad som verkligen händer när någon ber, använder den ofta ett juridiskt språk. Gud beskrivs som en domare, den Onde som en åklagare, och det talas om bedjarens rättigheter. Tanken på att vi som bedjare kommer inför en Guds rättegångssal är biblisk. I Jesu liknelse om änkan och domaren, kanske den viktigaste av alla hans liknelser när det gäller att förstå bön, använder han just juridiska termer. Änkan, en svag position i dåtidens kontext, har hamnat i en svår situation då hon verkar ha blivit bestulen av en motpart. Änkan har ingen egen makt att skipa rättvisa men hon har två starka vapen till sitt förfogande: rätten och uthålligheten. Gång på gång kommer hon till domaren (som alltså har makten att fördela rättvisa) och säger: ” Ge mig rätt mot min motpart” (Luk.18:3).

Ge mig rätt! Inte makt, utan rätt. Till skillnad från liknelsens domare, som var en orättfärdig person, är Gud rättfärdig. Han kan och vill ge ” rätt” till den som uthålligt söker den. Slutpoängen i liknelsen är att om nu till och med en orättfärdig domare ger sig för en uthållig änkas rättfärdiga begäran, hur mycket mer ska då inte en rättfärdig domare göra det. ”Skulle då inte Gud skaffa rätt(juridisk term, min anmärkning) åt sina utvalda som ropar till honom dag och natt?”. Guds domsbeslut är den yttersta grunden för om vi ska segra i striden om det som blivit oss bestulet. Men frågan är om vi verkligen inser vad som är vår ”rätt” och om vi djupt inom oss, likt änkan, uthålligt återkommer i bön trots att inget händer till en början. Har du en rättighet som ännu inte förlösts, fortsätt att be! Domarens beslut avgör allt.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...