Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Jesus Kristus och sagan om blomsterflickan

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 22 dec 2018

Kanske känner du till sagan om kungen och blomsterflickan? I den blir den mäktige monarken kär i en alldeles vanlig flicka som står och säljer blommor på torget. När han planlägger hur han ska kontakta flickan blir hans första idé att komma ner till torget i pompa och ståt. Vid närmare eftertanke börjar han dock inse att det är stor risk att flickan bara blir ”bländad” av hans grannlåt. Därför förklär han sig till en fattig tiggare och beger sig ner till blomsterstånden för att försöka vinna hennes hjärta.

Julevangeliet har både likheter och skillnader med ovan nämnda saga. En viktig skillnad är att Lukas är noga med att påpeka att Jesu födelse inte är en saga eller en myt, utan en historisk händelse. Han inleder därför med att påvisa att födelsen ägde rum vid en bestämd tid och på en specifik plats.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...