Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Fastan öppnar himlen

Bönekrönika · Publicerad 09:36, 12 nov 2018

När bönen kombineras med fasta kliver den troende in i en kraftkälla som inte överträffas av någonting annat. Detta är det yttersta av andliga vapen och för många fortfarande en oupptäckt hemlighet. Vad är då en biblisk fasta? Vilket syfte har fastan?

Jesus Kristus själv fastade innan han klev ut i sin offentliga tjänst. ”Sedan fördes Jesus av Anden ut i öknen för att frestas av djävulen. När han hade fastat i fyrtio dagar och fyrtio nätter blev han till slut hungrig” (Matt.4:1f). Lägg märke till att det var Anden som ledde Jesus in i denna situation. Jesus avstod från föda i 40 dygn, han drack endast vatten, och där på fastande mage vann han seger över fiendens alla frestelser. Jesus visar här nödvändigheten av att leva i seger över syndens frestelser i det fördolda, i öknens ensamhet, innan man kliver ut i en offentlig tjänst. Och i denna frestelsekamp är inte bara citerandet av Skriften, ”det står skrivet”, segervapnet utan själva fastan lägger grunden till att övervinna den Ondes strategier. Jesus är även på detta område vår stora förebild. Om Jesus hade behov av fasta för ett segrande liv, hur mycket mer gäller då inte detta för oss som hans lärjungar? Fastan, att under en tid avstå från fast föda och helt överlåta sig åt bön och skriftstudier, är den bästa vägen till frihet från all bundenhet. Även om få av oss har fastat så länge som Jesus är sanningen den att få kristna har prövat denna möjlighet ens för en kortare tid. Varför?

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...