Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Christian Wendesten Foto: Privat

Är du en örn eller en kyckling?

Bönekrönika · Publicerad 00:00, 24 aug 2023

Jag har alltid varit fascinerad av örnen, som ofta kallas luftens konung. Detta intresse växte ytterligare när vi nu under semestern var på örnsafari, nära Trollfjorden i Norge. Att under några timmar få skåda 53 havsörnar från den lilla båten var en upplevelse. Dessa svävade majestätiskt över himlen och dök ner och fångade fisken.

Örnen symboliserar både styrka, frihet, mod och vision. Men hur är det med kycklingen?

Jag minns storyn om bonden som hittade ett örnbo. Han tog ett ägg och lät det kläckas bland sina hönor. Örnen växte sedan upp tillsammans med kycklingarna och trodde att han var en kyckling.

När bonden fick besök av en naturforskare sade han till bonden: ”Det där är inte naturligt. Den där örnen måste få lära sig att flyga. Han kan ju inte gå omkring och picka i jorden hela dagarna. Han är ju dessutom rädd för blåsten och tar skydd för varje vindpust. Låt mig få ta med örnen till en höjd och lära den att flyga, och se till att den förstår att vinden är en tillgång och inte en fara.”

Så örnen fick lämna sina kacklande kompisar och följa med forskaren upp på ett hustak. Men örnen var inte intresserad av en flygtur. Han ville ner på marken igen och käka insekter, maskar och småsten. Nästa flygförsök var utifrån en klippa. Forskaren matade återigen in budskapet i örnen: ”Du är ingen kyckling, du är en örn och du kan flyga.” Örnen flaxade till lite och bonden skrattade elakt och högt.

Men då plötsligt hördes ett rop från himlen. Det var en väldig örn som svävade ovanför klippan och kallelsen till frihet triggade i gång den flaxande örnen. Den tog några vingtag med en helt ny spänst och blicken blev skarp och bestämd. På nytt hördes kallelsen från ovanifrån och då lyfte den och flög uppåt och in i friheten.

Hur är det med dig och mig? Vilken är vår identitet? Guds ord säger att den som är född på nytt är ett kungabarn. Vår kallelse är frihet och himlen. Vi är inga pickande kycklingar som bara lever för det jordiska. Vi är inte rädda för vind och blåst. Vi är mer som örnarna. De förs framåt och bärs av vinden. Även när stormarna kommer kan de utnyttja dessa för att steppa upp en nivå.

Vi kan inte undvika blåst och stormar, nöd och prövningar. Men vi kan bli starkare mitt i prövningen. Vi tror att Gud samverkar allt till det bästa. Vi tror också på Andens vind. En vind som bär oss och leder oss för Guds eviga syften. Vi ser inte ner på marken, utan vi lyfter vår blick. Vi ser över problemen med ett nytt perspektiv.

Och vi bygger vårt bo på klippan (Kristus). Vi har en vision och en kallelse att vara människofiskare. Örnen ser två eller tre gånger bättre än en människa.

Min bön är att få vara som en örn som ständigt förnyas i styrka, kraft, mod och vision.

Överge kycklingens identitet. Lämna hönsgården och lyssna till kallelsen från Himlens konung. Inta din identitet som barn till denna konung, och lyft genom Andens varma vind. Vi är kallade till frihet och människofiske!

”Men de som hoppas på Herren får ny kraft, de lyfter med vingar som örnar. De springer utan att mattas, de vandrar utan att bli trötta” (Jesaja 40:31).

”Han mättar ditt begär med sitt goda så att du blir ung på nytt som en örn” (Ps 103:5).

Vi kan inte undvika blåst och stormar, nöd och prövningar. Men vi kan bli starkare mitt i prövningen.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00