Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Per-Olof Eurell: Kan Sverige lära sig av Israel?

Arbetslivskrönika · Publicerad 00:00, 10 okt 2018

Israel är ett fascinerande land. Det är inte bara det land som Gud utvalde som platsen för att genomföra sin frälsningsplan. Det är inte bara Mellanösterns enda demokrati. Landet har också haft en häpnadsväckande ekonomisk utveckling. Israel är i dag världsledande inom många teknologiområden. Vad är förklaringen till detta, och kan Sverige dra några lärdomar?

En första lärdom gäller valet av ekonomiskt system. Under lång tid var Israel närmast ett socialistiskt land. Det var därför Sovjet röstade ”ja” till landets bildande 1948. Landet präglades av höga skatter, omfattande byråkrati, stora underskott i statsfinanserna och hård valutareglering. 1984 räddade USA Israel från en statsbankrutt. Vändningen, menar många analytiker, kom under Benjamin Netanyahus första period som premiärminister 1996. Då minskades budgetunderskottet kraftigt. Banker och statsägda företag privatiserades. Valutaregleringar släpptes. I början av 2000-talet genomfördes en stor skattereform där marginalskatterna sänktes från 64 procent till 44 procent. Bolagsskatten sänktes också. Därefter har det politiska arbetet fortsatt med att minska statsutgifter, skatter och byråkrati.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...