Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Rolf har Gud vid sin sida i tillverkningen av fiskedrag

I över fyrtio år har Rolf Bergqvist sålt fiskedrag med hälsningen ”Gud välsigne dig” tryckt på förpackningen. Genom åren har de sålts i hundratusental över hela landet. Och även om han är 82 år fyllda har Roffe inga planer på att sluta med tillverkningen.

Arbetsliv · Publicerad 08:00, 12 feb 2020

Rolf Bergqvist var bara tre år när han fiskade för första gången. Sedan dess har fiske varit hans stora passion i livet.

– Jag var ute med min farmor och farfar och släktingar och fiskade. Vi metade i bäckar och fiskade i sjöar. Då började jag älska det där med fisket, berättar Rolf.

På 70-talet drev han också en kombinerad leksaks- och fiskebutik i Vilhelmina, innan han fick frågan om han ville ta över ett företag som tillverkade fiskeutrustning. Det blev början för hans eget märke – Roffes fjällfiske.

– Det blev mer och mer hela tiden, jag hittade ständigt på nya grejer, berättar han.

I dag tillverkar han 42 olika sorters pirkar för fjällfiske, men också pimpelspön och en hel rad drag för sommarfiske. Dessutom har han en butik.

– Det som driver mig är nöjet, helt enkelt, att jag kan göra saker som folk är intresserade av och köper. Det går bara inte att stoppa så länge som jag är pigg.

Varje ny modell av drag eller pirk som han konstruerar, provar han själv ut för att se så att de funkar.

– I regel kommer jag på något nästan varje vecka. Då tillverkar jag den och går ut och provar. Och då får jag ju frisk luft samtidigt, det är en fin kombination.

Redan samma år som han startade Roffes, 1978, var det en man från Rolfs pingstförsamling som besökte honom när han skulle ringa för att beställa etiketter till sina pirkar. ”Det ska stå ’Gud välsigne dig’ på etiketterna”, ansåg den äldre herren – och Rolf lyssnade.

– Han var bestämd, den där gamla farbror'n, han var nog uppåt 90 år, men väldigt snäll. Så jag sade åt tryckaren att det skulle stå det på etiketterna, för det hade jag fått order om.

– Tryckaren var inte religiös men tyckte det var väldigt trevligt, minns Rolf, och tillägger att det nog var meningen att just han skulle trycka de där orden.

– Farbror'n har dött, men han lever vidare genom ordet.

Sagt och gjort – sedan den dagen har alla förpackningar med Rolfs pirkar haft hälsningen ”Gud välsigne dig” på baksidan och sålts från Kiruna i norr till Malmö i söder.

– De har gått som smör i solsken. Det är åtskilliga hundratusen exemplar.

Responsen på texten har också alltid varit god, berättar Rolf.

– Det är aldrig någon som har klagat, inte till mig i alla fall. Snarare tvärtom. Folk tycker att det är så vackert skrivet. Ingen har varit sur eller arg, säger han, och fortsätter:

– Många kommer fram och säger att det är fantastiskt och berömt mig för det.

Rolf är också helt säker på att Gud hjälper honom i företaget på fler sätt.

– Hade jag inte haft Herren hade mina fingrar klippts i någon av maskinerna, den saken är klar. Hade det inte varit för honom hade det inte gått bra, men tack vare att jag har det så är jag lycklig.

Samma dag vi pratas vid har Rolf precis skickat en beställning på 300 pirkar till Kiruna, och verkar inte slå av på tempot i sin tillverkning, trots att han är 82 år fyllda.

Det var inte aktuellt att pensionera dig vid 65?

– Nej, det var aldrig någon tanke. Det är klart, jag hade kunnat klara mig då också, men det är inte pengarna som gäller för mig i det här.

Rolf säger sig själv vara ”pigg som en röding i kallt vatten” och verkar inte vilja sluta än på ett tag.

– Vi får väl se hur länge jag håller på. Jag har ju inte fyllt 92 år än, så det blir väl minst tio år till i alla fall, säger han och skrattar.

Samtidigt konstaterar han att han är förhoppningsfull om att hitta en arvtagare till Roffes fjällfiske. Han har nämligen sju barn och inte mindre än 33 barnbarn och 16 barnbarnsbarn – många av dem boende kring Vilhelmina.

– Någon av dem får väl ta över så småningom. Det skulle vara kul, säger han.

Många kommer fram och säger att det är fantastiskt och berömt mig för det.
Hade det inte varit för honom [Herren] hade det inte gått bra, men tack vare att jag har det så är jag lycklig.

Rolf Bergqvist.

Ålder: 82 år.

Bor: I byn Lövliden strax utanför Vilhelmina.

Yrke: Driver företaget Roffes fjällfiske.

Intressen: Fiske, tillverka fiskedrag och gå på möten i pingstförsamlingen.

Största fisk han fångat: En lax på 32 kilogram, som fångades i Alaska ifjol.

Favoritfisk: Röding. ”Den vi fångar i fjällen är väldigt fin och god.”

Språken i fara när skolans timplaner ses över

Utbildning. Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att se över timplanerna i grundskolan för att skapa en bättre balans mellan innehållet i undervisningen...

Palestinske utrikesministern vägrade svara om fångna israeler

EU. Riyad al-Maliki, utrikesminister för palestinska myndigheten (PA), talade i veckan om internationell rätt i ett anförande i EU-parlamentet. Men när...

Sverige blockerar budget med rekordhög EU-avgift

Politik. De ”sparsamma fyra” vägrar vika i kampen om EU:s nästa långtidsbudget. Sverige, Danmark, Nederländerna och Österrike blockerar förhandlingarna i...

Vad gör jag åt självupptagen väninna?

Familjefrågan Jag har en väninna som bara talar om sig själv när vi ses. Hon frågar inte ett dugg om mig. Jag blir så trött varje gång vi har träffats för att allt...

Det här är ledarna oense om kring EU-budgeten

Bryssel. Sverige vill dra åt svångremmen, andra vill att EU ska ha mer pengar att röra sig med. Förhandlingarna är tuffa om unionens nästa långtidsbudget.
E-tidning