Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Hosanna sökte Gud om yrkesvalet – i dag driver hon eget på Söder

Hosanna Amanuel har på kort tid etablerat sig som en prisbelönt choklad- och glassmakare. Så sent som i december öppnade hon eget på Södermalm i Stockholm. – Det är helt otroligt hur snabbt det har gått. Och jag vet att jag haft Gud i ryggen hela tiden, säger hon.

Arbetsliv · Publicerad 07:00, 25 mar 2020

Redan när Hosanna Amanuel (28 år) var liten visade hon stort intresse för matlagning, att baka och att experimentera. Men det visade sig ganska snabbt hon inte bara var ett barn som ville ”leka mat”. Det var mer än så.

– Jag minns att jag höll på med bakning och mat redan när jag gick i förskolan. Intresset växte alltmer när jag såg andras glädje och de leenden jag fick när jag bakade, dukade upp och serverade dem, berättar hon.

Och inspirationen och olika influenser fanns på nära håll i släkten, med en mamma från Eritrea och en pappa från Etiopien. Men den som gjorde ett riktigt starkt intryck på Hosanna bodde inte i Sverige.

– Farmor i Etiopien var galet grym på både matlagning och bakning, och inte bara från det traditionella köket. Hon var även upplärd i det italienska köket, samtidigt som hon hämtade inspiration också från andra håll.  

– Varje gång jag åkte till Etiopien som liten gjorde hon något nytt. Middagen skulle alltid vara trerätters och givetvis hade hon lagat allt själv. Det jag såg fram emot mest var desserten, som kunde bestå av allt från crème caramel till något egenkomponerat. Det är först under senare år som jag förstått hur otroligt skicklig hon var.

Under sin uppväxt i Stockholm reflekterade Hosanna inte så mycket över om intresset för matlagning och bakning kunde vara en väg att gå yrkesmässigt.

– Min dröm som liten var absolut inte att bli konditor, men när jag blev lite äldre tänkte jag: Varför inte? Om jag ändå gör detta i stort sett varje dag på min fritid, varför inte göra det ännu bättre professionellt och se vad det leder till?

Sagt och gjort. Hon bad över saken och frågade Gud om hon skulle gå en konditorutbildning.

– Jag fick frid över det, berättar Hosanna, som valde en yrkesutbildning som innefattade allt från bakning, tårtor och bakelser till glass och konfektyr, såsom choklad.

Den professionella yrkeserfarenheten skaffade hon sig sedan genom att arbeta som konditor och bagare, och med bland annat gelato. Det senare är en glass som skiljer sig mycket från fabrikstillverkad glass i det den är en utpräglad färskvara.

– Oftast har gelato ett stort inslag av frukter och bär och den är helt fri från tillsatser. Och varje tillverkare sätter mycket tydligare prägel på just ”sin glass”. Det finns helt enkelt mer att spela på när det kommer till smaker och utförande, det är inte bara en ”jordgubbsglass” eller en ”chokladglass”, berättar Hosanna.

Men mer om glass lite senare.

Om farmor i Etiopien var den första tydliga inspirationskällan till Hosannas profession, skulle en resa prägla henne som yrkeskvinna. Här spelade ”slumpen” en viktig roll.

– Jag längtade efter att få se min frälsare Jesu hemland. Så jag bokade en resa till Israel. I resan ingick en guidad tur i ett nunnekloster.

Men det var inte vilket ställe som helst. Här hade de en egen tillverkning av chokladtryfflar. Allt gjordes från grunden och för hand.

– Jag köpte ju såklart chokladtryfflar från dem och blev helt såld! Jag förstod snabbt att det är så chokladtryfflar ska smaka på riktigt. Jag kommer ihåg hur de beskrev hur de gjorde chokladen, och de var så måna om kvalité och att råvarorna kom från just deras by.

Parallellt med arbetet på konditoriet skulle Hosanna komma att utveckla sitt chokladintresse och hon började i egen regi hålla kurser i chokladtillverkning. Choklad är i sig en mindre vetenskap när det kommer till exempelvis val och hantering av råvaror, tillredning och inte minst temperering, timing och gjutning.

Men någonstans i allt detta fanns drömmen om att någon gång få starta eget. Att vara sin egen och kunna få utlopp för sin kreativitet.

– Jag hade en önskan, en dröm, om att få ha ett litet kafé på Södermalm i Stockholm fokuserat på riktigt bra kaffe från Etiopien, choklad och sommartid även dagsfärsk gelato, berättar hon.

Ett ställe som kanske främst skulle fokusera på take-away och kunna bli en pausplats för människor där de kunde avnjuta ett fint hantverk mitt i vardagen.

– Jag tror på bra råvaror och kvalité, men även att man gör sin grej. Jag har alltid älskat att experimentera med smaker och när jag gör något vill jag att det ska komma från hjärtat, göras med känsla och vara originellt.

Det tänket verkar vara ett vinnande koncept. Hosannas självförtroende fick säkerligen också en boost under 2018 och våren 2019 med tanke på hur det gick i de tävlingar för professionella inom choklad respektive glass som hon ställde upp i.

En tävling gick i Italien, det land som betraktas som lite av glassens Mekka. Tävlingen – Gelato Challege Next Generation – beskriver hon som något av det roligaste hon gjort i sitt yrkesliv.

– Tävlingen var väldigt intensiv och höll på i två dagar. Det fanns olika moment man skulle göra och man blev bedömd utifrån konsistens, smak, presentation, och så vidare. Här slutade jag som tvåa i totalen!

Hosanna menar att man håller sig fräsch av att tävla inom sin profession; det gör också att man vet att man serverar sina kunder en bra produkt.

– Jag har aldrig gått tomhänt från någon tävling jag ställt upp i, både i choklad och glass. Jag kan med ett ödmjukt hjärta säga att jag är glatt överraskad. Jag tror att kreativitet är en gudagiven gåva och jag tror att alla människor bär på det mer eller mindre. Ju mer man vågar vara kreativ desto mer kommer det även ut, det är min erfarenhet, säger hon.

För Hosanna har det varit viktigt att vara fokuserad och göra något med de gåvor hon upplever att hon bär på.

– Det gör inget om man faller; det värsta är om man inte reser sig upp igen. Gud hjälper alltid om man är öppen för det, och det finns alltid en lösning på de problem vi möter.

Men hur gick det då med kafédrömmarna på Söder? Från nyårslöftet till Gud till premiären i december 2019 tog det elva månader. Hon är fascinerad över hur snabbt bitarna fallit på plats – inte minst lokalen. På skyltfönstret in till kaféet står det med stora guldbokstäver Aryam, vilket betyder ”på höjden” eller ”på toppen”. Ett ord som sammanfattar lite av filosofin bakom företaget.

– Det är fantastiskt att det har gått så bra på så kort tid och jag är otroligt tacksam för det. Nu väntar jag bara på att våren ska komma så att jag kan börja tillverka och sälja gelato!

Hosanna, som under åren själv åkt på del missionsresor, har lite yrvaket insett att hennes kafé är ett oväntat missionsfält på hemmaplan.

– Kunder som kommit in har fällt kommentarer som, ”vad fridfullt det är här”. Det är helt otroligt hur människor spontant öppnar upp sig och börjar prata och dela med sig av vad de går igenom, och där får jag dela min tro och det jag upplevt.

– Jag tycker att det är väldigt vackert att få kunna dela med sig av livet mitt under vardagskaoset vi alla kan uppleva, och att kunna få uppmuntra varandra. Jag känner mig så välsignad. Utan Gud skulle jag inte ha varit här.

– Jag litade på Gud, han är den bästa kompassen i livet, och han har verkligen varit med mig hela vägen, säger Hosanna.

Det är helt otroligt hur människor spontant öppnar upp sig och börjar prata och delar med sig av vad de går igenom, och där får jag dela min tro och det jag upplevt.
Jag litade på Gud, han är den bästa kompassen i livet, och han har verkligen varit med mig hela vägen.

Trafikljus med samkönade par blir kvar

Hbtq. I anslutning till Pride har Stockholms stad flera år i rad satt upp tillfälliga trafikljus... torsdag 2/7 08:00

Mississippi-politiker röstade bort sydstatsemblem

Delstatskongressen i amerikanska Mississippi fattade på söndagen ett historiskt beslut, då de... onsdag 1/7 21:00

Implementering, inte annektering

Israelkommentar Israelkommentar. Den 1 juli var den dag Israels regering bestämt för en eventuell implementering av israelisk civil... torsdag 2/7 00:00

Misstanke: Levande foster ”dissekeras”

USA. Debatten om foster som föds fram levande i samband med sena aborter har fått nytt bränsle i USA.... onsdag 1/7 18:00

Nytt palestinskt miljardbistånd: ”Upprörande”

Israelkritik. Förra veckan beslutade regeringen om en ny strategi för det palestinska biståndet för åren... onsdag 1/7 16:06
E-tidning
Senaste magasinen