Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

– Jag vill inte vara ytterligare en bloggtjej som bara skriver om cupcakes och klänningar. Det är inget fel i det, men jag vill göra något vettigt av den stora läsarbas jag har, säger Clara Lidström. Foto: Arash Asadi

Hon lever på att blogga om hemmet

Arbetsliv · Publicerad 00:00, 31 okt 2012

Hon började blogga 2006. I dag driver Clara Lidström en av Sveriges mest välbesökta bloggar, Underbara Clara, med uppemot en kvarts miljon läsare. Dessutom försörjer hon hela sin familj på bloggandet.

När bloggfenomenet någon gång i mitten av förra decenniet fick sitt genombrott var Clara Lidström en av de första modebloggare som seglade upp. I dag har hennes blogg uppemot 250 000 läsare och är därmed en av Sveriges största bloggar. Även om hon fortfarande lägger upp dagens outfit-bilder, är det knappast en traditionell modeblogg hon driver i dag. Här beskrivs smått och stort i livet, från matlagningsrecept och inredningstips till politik, religion och kroppsideal – en symbios som kännetecknar bloggen.
– Bloggande är egentligen ett ganska konstigt ämne. Man ska ha en viss typ av talang för att kunna beskriva samtiden och att samtidigt hitta något stort i något väldigt litet, berättar hon när Världen idag träffar henne. Hon är social och lättsam att prata med. Uppenbart van att formulera sina tankar i ord.

Clara Lidström kallar sig feminist. För henne innebär det att män och kvinnor ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter i samhället. Clara Lidström är också kristen. Kombinationen kristen och feminist ser hon inte som särskilt märkvärdig, men det finns andra som "funderar mycket på det". En del kristna frågar hur hon kan vara feminist, och en del feminister frågar hur hon kan vara kristen.
– Det är motsägelsefullt i mångas ögon, men jag tycker att det känns självklart, det är inte alls svårt. Jesus var radikal i sådana här frågor, att lyfta fram kvinnor och stärka dem, säger Clara Lidström.

Hemmapyssel är ett återkommande tema på bloggen. Dels är det ett stort intresse, ett sätt att få utlopp för och uttrycka sin kreativitet, och dels är det ett slags statement mot konsumismen i det moderna samhället. På samma tema leder hon programmet "Husmorsskolan" i P1 där lyssnarna får lära sig traditionella husmorstekniker. Det handlar om att ta vara på matrester, att laga och lappa kläder i stället för att slänga. Hon är som sagt feminist. Men Clara Lidström har ibland fått kritik för att förespråka förlegade hemmafruideal, genom att tala sig varm för forna tiders husmoderskap. Den bilden av sig själv känner hon inte igen.
– Jag är själv inte en hemmafru, utan jag försörjer hela min familj på bloggen och allt annat som jag gör, förklarar hon.

Det handlar snarare om att förvalta det goda från förr, att inte slänga allt det gamla överbord när tiderna förändras. Samhällsutvecklingen som gav oss tvättmaskinen, diskmaskinen och halvfabrikat underlättade hemarbetet och gjorde det därmed möjligt för kvinnor att ägna större delar av sin tid åt förvärvsarbete.
Gott så.
Samtidigt, påpekar Clara Lidström, har vi ökat vår konsumtion oerhört mycket.
– Kollar man på hur husmodern skötte hemmet är det ett högst modernt ekotänk som alla borde ägna sig åt i dag. Hela tänket att man bevarar det man har i stället för att bara köpa nytt är helt nödvändigt för att planeten inte ska gå under av miljö­förstöring, säger Clara Lidström, som brukar skänka prylar hon inte längre behöver till second handbutiker.
– Man skulle kunna sänka sin konsumtion och sin ekonomiska standard och vara mer hemma med sina barn. Men sedan är jag en kvinna som säger det här, och då blir det genast mer provocerande, för folk tror att jag bara vänder mig till kvinnor. Men det gäller ju förstås även män.

Hur tänker man när man ska säga något inför en kvarts miljon människor? Clara Lidström har aldrig haft en klar plan över vilken typ av inlägg hon ska skriva. Frågor som ligger varmt om hjärtat och som engagerar henne är det hon skriver om. Som när hon skrev en debattartikel i Expressen om sexuell avhållsamhet, eller om abort på sin blogg under rubriken "När barn blir foster".
– För mig var det viktigt att inte säga att jag sitter på en sanning, utan ifrågasätta och väcka en diskussion. När det gäller inlägget om abort ledde det till en stor debatt, vilket är hur bra som helst. Men även om de flesta diskuterar själva frågan, kommer det alltid en del person­angrepp.
Det sistnämnda försöker hon att inte fundera så mycket på. Det viktiga är att inte backa för de seriösa frågorna.
– Jag vill inte vara ytterligare en bloggtjej som bara skriver om cupcakes och klänningar. Det är inget fel i det, men jag vill göra något vettigt av den stora läsarbas jag har.

Tycker du att andra stora bloggare misslyckas med det?
– Nej, jag tror att många inte ens försöker. Man är rädd att få mothugg eller för att sticka ut hakan. Många säger att de inte vill vara förebilder, men som offentlig person är man ju det ändå. Egentligen är alla människor förebilder för någon. Och man har alltid ett ansvar för vad man säger och gör.

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Mer än 42 miljoner aborter under 2019

Statistik. Under förra året genomfördes 42,2 miljoner aborter globalt, enligt sajten Worldometers. Samtidigt visar ny forskning att fler kvinnor än vad som...

Israelisk forskning kan leda till nytänk kring antibiotika

Antibiotikaresistens. Att använda flera sorters antibiotika samtidigt mot resistenta bakterier kan vara kontraproduktivt, visar en ny israelisk forskningsstudie. – Rätt...
E-tidning
Mest lästa just nu